top of page
  • Mário Veverka

Cyklotrasa sa začína stavať

Updated: Jul 10, 2020


1

Len nedávno otvorili v Starej Ľubovni ihrisko s umelou trávou a už čoskoro by na svete malo byť ďalšie dlhožiadané športovisko. Z papierových do reálnych kontúr sa totiž, po asi troch rokoch, dostala asfaltová cyklotrasa od Kauflandu po Hniezdne.


„Pred troma týždňami bola podpísaná zmluva o dielo, pred dvoma prebehlo odovzdanie staveniska a koncom septembra sa začalo s prácami,“ uviedol doslova horúcu novinku primátor mesta Ľuboš Tomko. Ako podotkol, tie síce zatiaľ neboli veľmi viditeľné, keďže išlo o geometrické zameranie trasy, „tento týždeň by však už mali na stavenisko nastúpiť mechanizmy.“ Výstavba približne 4 kilometre dlhého a tri metre širokého chodníka zhltne približne 413 000 €, teda o 20 000 € menej než bola predpokladaná cena pred verejno-obchodnou súťažou. Viac než tri štvrtiny z toho pokryje Európsky fond regionálneho rozvoja, z pokladnice Mesta by sa malo odčerpať len necelých 5 000 €. O realizáciu cyklotrasy sa pritom postará spoločnosť, ktorá už má s podobnými dielami skúsenosti – Cestné stavby Liptovský Mikuláš. „Začať by mala na hrádzi od Kauflandu a pokračovať smerom k Hniezdnemu. Predpokladaná výstavba by, v prípade priaznivých poveternostných podmienok, mala trvať 2-3 mesiace,“ poodkryl harmonogram prác Ľ. Tomko, podľa slov ktorého ale všetko bude závisieť od počasia. Ako totiž vysvetlil, mesto chce, aby cyklotrasa spĺňala všetky kvalitatívne požiadavky. „Nemienime dopustiť opakovanie problému s kruhovým objazdom, keď bol na ňom v novembri, za zlých poveternostných podmienok, kladený asfalt. Takýmto chybám z minulosti sa chceme vyhnúť,“ povedal primátor.

časť cyklotrasy SL - Kamienka

Mimochodom, spomínaný úsek sa bude realizovať v rámci II. etapy Historicko-kultúrno-prírodnej cesty okolo Tatier. Nebude však jediný, ktorý by mal v blízkej budúcnosti potešiť cykloturistov s inline korčuliarmi. Staroľubovniansky okres sa totiž stal súčasťou veľkého okruhu spájajúceho kúpeľné miesta Doliny Popradu, v rámci ktorého sú plánované živicové úseky aj v Kamienke a Vyšných Ružbachoch. V Lackovej však dôjde len k vysprávkam


Názory cyklistov Mária Konkoľová: – Bude sa asfaltovať? No konečne! Nedávno som po nej šla, po asi 2 kilometroch som sa však otočila späť. Samé blato a neskutočný smrad… Kristián Štellmach: – Mám rád jazdu v teréne, ale aj toto bolo veľa. Navyše, je podľa vás normálne, aby po ceste, ktorá je určená pre jazdu na bicykli alebo beh, jazdili vozidlá s hmotnosťou 10 ton? (Facebook, krátené). Peter Foľvarský: – Som veľmi rád, že mesto na svoj sľub nezabudlo. Keď si dobre pamätám, bolo to športovisko, ktoré sme si želali najviac. Dúfam, že sa tiež dožijem toho, aby som sa s bicyklom dostal do Vyšných Ružbách, prípadne do Ľubovnianskych kúpeľov či Údola. Bez toho, aby som šiel po normálnych komunikáciách.


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 35 (3. október) 


bottom of page