top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Ako to vlastne separujeme?

Updated: Jul 6, 2020


EKOS 1

Hlavne v letnom, resp. teplom období, keď sa spotrebuje viac nápojov balených v plastových obaloch, sme svedkami toho, že žlté nádoby praskajú vo švíkoch. Obyvatelia sa preto ponosujú a pýtajú, či je vývoz dostatočný.


„Okrem malého objemu košov sú nádoby neskutočne špinavé a majú nepraktické otvory na vhadzovanie odpadu, to odrádza mnoho ľudí k tomu, aby triedili a boli aspoň trochu ekologickí,“ reagovala obyvateľka mesta v rámci podnetu na www.odkazprestarostu.sk. Ako poukazujú aj iní naši čitatelia, hlavne ekopozitívni,  „fľaše od veľkých aviváží by ste nenatlačili do nádoby ani náhodou, tak ich radšej vhodíte do komunálneho odpadu, ak ich nechcete len tak položiť vedľa žltých nádob, čo je škoda.“  Otvory na nádobách sú ale dané výrobcom a v čase ich nákupu v r. 2000 a 2005 takéto nádoby boli postačujúce, upozorňuje riaditeľ spol. EKOS, s.r.o., ktorá sa stará o vývoz odpadu v meste. Aj na tomto príklade môžeme vidieť, ako rýchlo sa doba mení a aké nové odpady tvoríme. „V niektorých mestách sú iné typy zberných nádob, s väčšími otvormi, ale nedisciplinovaní obyvatelia tam vhadzujú okrem druhotnej suroviny aj bežný odpad, čím ju znehodnocujú,“ podotýka Ján Kundľa, konateľ a riaditeľ EKOS-u. V mnohých prípadoch dokonca dochádza ku krádežiam druhotnej suroviny a rieši to polícia. Treba dodať, že prípadný nákup nových typov zberných nádob by si vyžadoval pravdepodobne aj kúpu iného zberového vozidla, čo predstavuje veľmi vysoké vstupné finančné náklady.


VOZÍME VZDUCH? To, že plasty ovládajú svet a konečne sa aj v prípade novej „vrecúškovej politiky“ zamýšľame nad tým, že je nimi zahltený celý svet, je známe a pozitívne je aj to, že ministerstvo životného prostredia rieši štúdiu ohľadom zálohovania PET fliaš, čo by mnohí privítali. Či by ale pomohol u nás častejší vývoz farebných nádob, to je otázne. Prečo? To sa dozviete v  Ľubovnianskych novinách č. 39, ktoré sú v predaji do 30. októbra.


Foto: Mário Veverka


––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––


Vzhľadom k tomu, že publikovanie celých článkov negatívne ovplyvňuje predajnosť Ľubovnianskych novín, od septembra 2018 uverejňujeme na www.lms.sk, okrem plných článkov z predchádzajúceho čísla aj skrátené materiály, upútavky a fotogalérie z reportážnych výjazdov.   Čerstvé informácie nájdete vždy v aktuálnom čísle ĽN. Nezabudnite si ho preto kúpiť, stojí iba 35 centov. Podporíte tak predajnosť, ktorá je v týchto neľahkých časoch priam rozhodujúca.


bottom of page