top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Absentujú toalety v parku

Updated: Jul 1, 2020


vlcsnap-2018-06-01-06h58m36s078

Park pri pošte na Námestí gen. Štefánika sa v ostatných rokoch teší veľkej obľube návštevníkov, konajú sa tam mnohé kultúrno-spoločenské podujatia a v teplom počasí ho využívajú na oddych rodiny s deťmi. Dlhodobo tam však absentujú verejné toalety. Táto téma sa pravidelne otvára aj na pôde mestského zastupiteľstva, minimálne už 5- 6 rokov.


Toalety v parku chýbajú nielen návštevníkom, ale aj účinkujúcim v rámci rôznych programov. Nehovoriac o malých deťoch, ktorých mamičky nemajú v prípade núdze veľa možností, resp. žiadne. „Zaoberali sme sa touto myšlienkou asi pred dvomi rokmi, preverovali sme finančné náklady, ale boli vo veľkej čiastke a sú iné priority,“ povedala k téme Anna Hrebíková, vedúca odd. výstavby, územného rozvoja a životného prostredia MsÚ. Je len jasné, že vybudovanie dôstojného hygienického zázemia, ktoré by nenarúšalo celkový dojem, nie je lacnou záležitosťou, už v minulosti sa hovorilo o sume okolo 100 tisíc eur. V pláne boli aj toalety pre hendikepovaných.


Návrh je, chýbajú peniaze Mesto má dokonca návrh projektu, ktorý by zároveň prekrýval pódium (na vizualizácii) a pokúsilo sa ho predložiť v rámci projektu Mesto kultúry 2020, kde ale nebolo úspešné. Čakáme tu skôr na zdroje dotačné, takže buď sa pokúsime toto trvalé prestrešenie so zázemím predložiť o rok v rámci tohto projektu, alebo spojíme financie cez Občianske združenie Naša Ľubovňa, ktoré je súčasťou Miestnej akčnej skupiny Ľubovniansko. Tu by sme vedeli združiť okolo 60 tisíc eur a ďalšie náklady by dofinancovalo mesto,“ vyjadril sa k téme primátor Ľuboš Tomko. Ostáva tak veriť, že táto chúlostivá téma sa nebude pripomínať a odsúvať ďalších niekoľko rokov.


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 26 (2. júl 2019) 

bottom of page