top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Začali premávať letné vlaky aj mimoriadne autobusové spoje

Tohtoročné prázdniny budú zrejme priať viac domácim dovolenkám a výletom. Väčší komfort pre tých, ktorí sa rozhodnú poznávať krásy Slovenska, by mali priniesť zmeny v doprave. Aj cestujúci v staroľubovnianskom regióne sa môžu tešiť na mimoriadne vlaky a autobusy. Letné spoje tak nadviažu na minuloročnú sezónu a odvezú cestujúcich do turisticky atraktívnych destinácií.

Od soboty 3. júla vyrazil opäť na trať regionálny rýchlik z Popradu cez Starú Ľubovňu s pokračovaním do Muszyny. Jazdiť bude do 5. septembra. A odviesť mimoriadnym letným vlakom sa už dá až do 19. septembra aj z Prešova do Starej Ľubovne.


AUTOBUS Z ĽUBOVNE DO PIENIN

Novinkou sú aj autobusové spoje na trase Stará Ľubovňa – Červený Kláštor – Lesnica (chata Pieniny) a späť, ktoré začali premávať od 3. júla a budú do 5. septembra. Spoj zájde na železničnú stanicu v Starej Ľubovni, aby tak vytvoril prípoj k železničnému spojeniu Poprad – Muszyna a Prešov – Plaveč – Stará Ľubovňa. Zachované ostanú aj prípoje mestskej dopravy zo železničnej stanice na hrad či do Vyšných Ružbách.

„Tieto spojenia už dlhodobo pomáhajú rozvoju cestovného ruchu v Staroľubovnianskom okrese, čo teší každú obec či mesto po trase týchto vlakov,“ povedal Patrik Pčolka, aktivista a odborník na dopravu.


ĽAHŠIE CESTOVANIE V KRAJI

Letné cestovanie bude dostupnejšie aj v rámci kraja. Ministerstvo dopravy a výstavby SR v spolupráci so ZSSK a krajskými organizáciami cestovného ruchu vypraví 58 mimoriadnych letných vlakov na 12 linkách v rámci celého Slovenska. Spoje začali jednotne premávať do výnimočných regiónov od 3. júla. Prešovského kraja sa dotkne tretina z avizovaných vlakových spojení. Letné vlaky v Prešovskom kraji sa týkajú štyroch liniek, a to konkrétne trás Spišská Nová Ves – Levoča, Prešov – Banská Bystrica, Prešov – Stará Ľubovňa a Prešov – Stakčín.


PRÁZDNINOVÝ REŽIM

Treba myslieť aj na to, že prímestské autobusy v kraji budú od 1. júla do 31. augusta premávať v režime „pracovný deň – školské prázdniny“. Počas víkendov a sviatkov sa rozsah premávky prímestskej autobusovej dopravy nemení. Avizujú sa len menšie zmeny v cestovnom poriadku. Napr. spoj s odchodom o 18.25 h zo Starej Ľubovne, ktorý pokračuje do Ľubotína a Lipian, bude po novom zachádzať na zastávku Stará Ľubovňa, Kaufland.

Cestovné poriadky a bližšie informácie o jednotlivých spojov nájdete na www.slovakrail.sk, www.cp.sk, www.idsvychod.sk.

foto: archív IDS

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 26, 27 (7. júl 2021)

bottom of page