top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Zaočkovanosť u nás? Pozrite si prehľad obcí

Updated: Aug 31, 2021

Zaočkovanosť proti covid-19 na Slovensku, vrátane druhej dávky, atakovala hranicu 40 percent. Z takmer 54-tisíc obyvateľov okresu Stará Ľubovňa sa tento údaj pohyboval nad hranicou tridsiatich percent.


Až na výnimky, najvyššie percento zaočkovanosti proti koronavírusu v Staroľubovnianskom okrese dosahovali malé dedinky. Rebríčku vládla Legnava s 95 obyvateľmi. Medzi nimi však treba narátať aj obyvateľov Domova sociálnych služieb. „Tí tvoria zhruba polovicu počtu obyvateľov našej obce. Ďalší obyvatelia sa nachádzajú v iných zariadeniach pre seniorov, kde je zaočkovanosť tiež vysoká,“ vysvetlil dôvody starosta obce Martin Krompaský.


ilustračné foto z obce Lomnička


Lomnička sa odchyľovala najviac

Z väčších obcí dosahovali vyššie percento, ako je celoslovenský priemer obec Plavnica a Nová Ľubovňa. Okresné mesto Stará Ľubovňa sa v zozname nachádzalo s približne 37-percentnou zaočkovanosťou.

Na spodnej časti zoznamu sa nachádzali obce Šarišské Jastrabie a Jakubany, najvýraznejšie sa však vymykala Lomnička s necelými štyrmi percentami. „Ľudia u nás reagujú rôzne, niektorí sa obávajú, iní zase očkovanie odkladajú z rôznych dôvodov. Obec sa ich pritom snaží oslovovať prostredníctvom terénnych sociálnych pracovníkov,“ povedala nám starostka Mária Oračková. Ako dodala, viacerým miestnym podáva vakcíny aj príslušný praktický lekár. „Osobne som už bola zaočkovaná aj druhou dávkou a hovorím to aj ľuďom. Prinútiť ich ale nemôžem, rozhodnutie je na nich,“ skonštatovala.

Nasledujúci prehľad zaočkovanosti podľa obcí v okrese Stará Ľubovňa prislúchal 32. kalendárnemu týždňu. Zoznam pochádza z údajov portálu Únie miest Slovenska, ktorých podkladom sú informácie z Národného centra zdravotníckych informácií.


Ilu. foto: archív ĽMS

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 31 (25. august 2021)


bottom of page