top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Víkendové horúčavy – teplomer ukazoval 34 oC

Updated: Jul 23, 2020


Doslova pekelné horúčavy trápili posledný júnový víkend aj Staroľubovňanov. Aj keď sa nám zdalo, že horúcejšie sme tu ešte nemali, tak len pripomenieme, že rekord drží 8. august 2013, kedy bolo 35,2 oC. Ani tentoraz to však nebolo o príjemnom počasí, počas uplynulého víkendu sa teplomer vyšplhal na 34 oC.


Každý sa tak počas uplynulého víkendu chladil ako vedel, záchranári od piatka 24. júna zasahovali v súvislosti s kolapsmi z tepla v rámci Košického a Prešovského kraja vyše 50-krát. Posádka Rýchlej lekárskej pomoci (RLP) Falck Záchranná, ktorá sídli v Starej Ľubovni, zasahovala počas víkendu v dvoch prípadoch, ktoré súviseli s aktuálnymi vysokými teplotami. „Išlo o dvoch pacientov, ktorí podcenili pitný režim. Nešlo pritom o seniorov alebo chronických pacientov, kt „orým sa v horúčavách zhorší zdravotný stav, ale paradoxne o mladých ľudí. Posádka ich musela ošetriť pre dehydratáciu,“ informovala nás Alena Lacyková-Krčová, PR manažérka a hovorkyňa skupiny Falck na Slovensku.

DSC_0371

Príležitosť na schladenie sa vo vode prišla s otvorením letnej sezóny vo Vyšných Ružbachoch v nedeľu 26. júna.  


Aj keď pondelkové počasie prinieslo vytúžené schladenie, treba sa podľa meteorológov pripraviť na horúce leto. Globálne otepľovanie ukazujú už aj teplé zimy. Podľa dlhoročného pozorovateľa počasia Štefana Pekára z Plavča na extrémne zimné teploty už budeme zrejme iba spomínať. „Dokazuje to napríklad rok 1963, kedy boli mrazy mínus 36 stupňov Celzia a minulý rok bol najväčší mraz iba mínus 20 oC, a to iba pár dní. A aj začiatok tohto roka bol teplý a málo zrážkový, v priemere padlo 70 milimetrov,“ ukázal na príklade P. Pekár, ktorý napriek tomu, že automatické digitálne a kamerové meranie na stanici v Plavči sa začalo v II. polroku 2015, stále žije pozorovaním počasia každý deň. „Po 33 rokoch dennodenného sledovania a zapisovania počasia mi to nedá,“ podotýka pozorovateľ, vďaka ktorému vieme, že aj jún t.r. je nadpriemerný s priemernou dennou teplotou + 19 až 21 stupňov C. Okrem rekordného uplynulého víkendu sme v ňom mali aj 5 nocí s tropickými teplotami, teda nad 20 oC. Na ďalšie horúce dni sa teda treba pripraviť, pravidlom zostáva dostatočný pitný režim a vyhýbanie sa priamemu slnku. „Dospelí by mali vypiť denne aspoň tri litre, ideálne čistej vody. Kávu a alkohol s mierou a vyvarovať sa prílišnej fyzickej aktivite. Zdržiavať sa v tieni a chládku, zvoliť ľahké, vzdušné oblečenie a ak už sme vystavení slnečným lúčom, tak mať vhodnú pokrývku hlavy,“ zdôraznila A. Lacyková-Krčová. Najmä starší ľudia majú znížený pocit smädu, a preto ich treba ponúkať vodou priebežne. U malých detí treba dať pozor, aby sa neprehriali. Text (hm), foto (eh)


bottom of page