top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

Viete, že máme mačacie hniezdo záchrany?


Občianske združenie Mačacie hniezdo záchrany vzniklo, pretože v Starej Ľubovni žiaden odchyt mačiek nefungoval. Už viac ako rok sa snaží hľadať domov pre opustené mačky.


Odchyt mačiek v našom meste nebol zabezpečený, a tak vzniklo Občianske združenie Mačacie hniezdo záchrany Stará Ľubovňa. Zdôrazniť treba, že nie je oficiálnym útulkom ani karanténnou stanicou. Funguje systémom dočasnej opatery, ktorú poskytujú dobrovoľníci a takisto zabezpečujú odchyt. Založila ho budúca veterinárka. Ľudia môžu združenie zatiaľ kontaktovať správou na facebookovej stránke Mačacie hniezdo záchrany Stará Ľubovňa, o.z.


„Nevedela som, že niečo také v meste funguje. Všimla som si to nedávno na internete. Určite by som ich kontaktovala, keďže som sa cez leto postarala o tri cudzie mačky. Jednu som, našťastie, vrátila majiteľovi do Novej Ľubovne a druhú domov, do Jakubian. Kontaktovali ma majitelia, keď som fotky stratených mačiek zverejnila na sociálnej sieti. Tretia bola ešte úplne malé mačiatko, mala zahnisané oko… Keď sa zahojilo, prevzali si ho deti, ktoré doma mačku zatiaľ nemali, takže všetko malo šťastný koniec,“ opísala nám svoje skúsenosti milovníčka zvierat Zuzana Rybovičová.


O dočasnom domove Združenie v súčasnosti pripravuje webovú stránku, kde bude presný postup – ako sa zachovať

pri záchrane túlavej mačky. Nateraz sa vie, že najprv poputuje na veterinárnu prehliadku a až tak pôjde do „dočasného domova,“ kde bude v dvojtýždňovej karanténe, kým sa zaočkuje, prípadne vylieči. Potom sa pre mačku hľadá nový domov.


Združenie Mačacie hniezdo záchrany Stará Ľubovňa momentálne funguje s tromi dobrovoľníkmi a zabezpečuje domov pre deväť mačiek. Ako sme zistili, v lete prekonali “mačacie choroby” a mali tu pár dočasne umiestnených mačiek, tak zatiaľ nemôžu prijímať nezaočkované mačky, aby ich neohrozili. Bežne sa však vedia postarať aj o dvadsať mačiek.


Ako sa rieši pes bez majiteľa? Opusteného psa obyvatelia občas nahlasujú karanténnej stanici, no musia sa obrátiť na mestskú políciu. Oprávnenie na odchyt túlavých psov majú len mestskí strážcovia poriadku. „Buď psa odchytíme, alebo len prevezmeme a odvezieme do karanténnej stanice. Ak je pes čipovaný, pomocou čítačky, ktorú majú v karanténnej stanici, vieme zistiť, komu patrí a vrátiť ho majiteľovi. Máme v pláne zadovážiť si čítačku čipov, tým spôsobom by sa zjednodušil postup pri odchyte,“ uviedol Oskár Ščigulinský, náčelník tunajšej mestskej polície, ktorá ročne odchytí v priemere 36 psov.


foto: E.F.


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách v č. 39 (20. október 2020) 

bottom of page