top of page
  • Peter Rindoš

VIDEO Začína EURO! V televízii uvidíme aj dvojicu Staroľubovňanov

Slovenský futsal zažije tento piatok historickú premiéru. Reprezentácia sa po prvýkrát predstaví na Majstrovstvách Európy a v jej drese nebude chýbať dvojica rodákov zo Starej Ľubovne – ostrostrelec Tomáš Drahovský a brankár Marek Karpiak. Na šampionáte by mali v boji o postup zo skupiny zohrať mimoriadne dôležitú úlohu. Zápasy spoluhráčov a možno aj budúcich švagrov v priamych prenosoch odvysiela nový športový program verejnoprávnej televízie.


Národné mužstvo absolvovalo záverečnú prípravu na kempe v Piešťanoch, odkiaľ sa v utorok premiestnilo do usporiadateľskej krajiny tulipánov. Brankár Slavie Praha sa k tímu pripojil až v samom závere sústredenia. „Keď som sa vrátil po sviatkoch do klubu, jeden zo spoluhráčov mal pozitívny test na covid, a tak sme sa išli všetci testovať. Žiaľ, covid som dostal aj ja, a tak som musel ostať v karanténe. K reprezentácii sa preto pripájam až krátko pred odchodom na Európu,“ povedal nám do telefónu Marek Karpiak.



Obaja naši s kľúčovými úlohami

Realizačný tím musel z kádra na sústredení vyradiť päť hráčov. Obaja rodáci zo Starej Ľubovne však mali pevnú pozíciu.

„Na Euro sa každý jeden z chlapcov, pochopiteľne, tešil a každý sa preto snažil na kempe nomináciu vybojovať. Predsa len, takýto turnaj prichádza pre každého prvýkrát. Nálada je však dobrá a vidno, že všetci máme spoločný cieľ, aby bolo Euro pre nás úspešné,“ referoval nám Tomáš Drahovský, jediný zástupca z najlepšej futsalovej ligy v Európe v Španielsku.

Najlepší strelec minulej sezóny v Primera Divison (29 gólov) zaznamenal v troch decembrových prípravných zápasoch Slovenska šesť gólov. Očakáva sa, že aj tentoraz bude patriť k lídrom. „Minulá sezóna, ale aj táto je zatiaľ v dobrom znamení, verím, že v podobnom duchu to bude pokračovať aj na Euro.“



Nároky sa očakávajú aj od Mareka Karpiaka, ktorý je v najcennejšom drese oveľa kratšie, v kvalifikácii na šampionát si však vynikajúcimi výkonmi zastal pozíciu reprezentačnej jednotky. Z kuloárov sme sa dozvedeli, že v skupine by mal síce vynechať úvodný zápas proti top favoritovi z Ruska, ďalšie, obidva kľúčové, proti Poľsku i Chorvátsku by však mal chytať. „Pre mňa osobne je Euro veľká výzva, ale rovnako aj pre ostatných, starších hráčov, ktorí si splnia kariérny sen.“


Podpora v kluboch v Česku i Španielsku

V kluboch sa zatiaľ obidvom našim zástupcom darí. Tak v Česku, ako i v Španielsku si cenia, že majú na šampionáte svojich. „Keď som bol pozitívny, v klube im to bolo ľúto, lebo mi držali palce, chceli, aby som na šampionát vycestoval. Vedia, že je to jeden z mojich snov. Cítim podporu od trénera i spoluhráčov,“ prezradil M. Karpiak.

Podobne reagovali aj v Santa Coloma v Španielsku. „Po postupe mi gratulovali a pred odchodom na prípravu mi popriali veľa šťastia. Pýtali sa aj na náš tím, na štýl hry. Podľa niektorých by sme mohli postúpiť zo skupiny a byť prekvapením,“ poznamenal T. Drahovský.


Pokúsia sa prekvapiť

Pre našich futsalistov bude šampionát v Amsterdame a Groningene za účasti 16 celkov veľkou výzvou, preto si naň veria. „Je to už ozaj veľký turnaj, tak tam treba ísť koncentrovaný a s čistou hlavou. Netreba sa hlavne báť a výsledky sa určite dostavia,“ naznačil M. Karpiak.

Podľa T. Drahovského Slovensko dokáže hrať vyrovnané zápasy s každým, no treba to potvrdiť na palubovke. „Futsal na úrovni reprezentácií sa vyrovnáva a my sme už v minulosti ukázali, že vieme trápiť aj silné tímy. Rusko bude top favorit, pre nás to bude prvý zápas na turnaji, ktorý veľa napovie. Možno už v ňom príde jedno z prvých prekvapení, aj keď reálne vieme, že najdôležitejšie budú zápasy proti Poľsku a Chorvátsku, kde pôjde o postup,“ hodnotil líder v kádri trénera Mariána Berkyho.


Futsalové témy v rodinách

Obaja futsalisti, ktorí v Starej Ľubovni začínali s futbalom sú potenciálni švagrovia. Marekova sestra Adriána je totiž Tomášovou snúbenicou. Dá sa teda predpokladať, že o témy v oboch rodinách je na najbližšie dni postarané. „Je pravda, že s Drahom hovoríme o reprezentácii teraz viac. Som rád, že stojí pri mne a radí mi v mnohých situáciách,“ prezradil brankár Slavie, ktorého doplnil hráč španielskeho Santa Coloma. „Už predtým sme mali dobré vzťahy a naše debaty boli nasmerované na futsal. Je pravda, že aj v rodine sa teraz na to inak pozerá, predsa len, obaja sme v reprezentácii a ideme na Euro. Spolu riešime poznatky a rôzne športové situácie,“ zakončil debatu Tomáš Drahovský.


Program Slovenska (vysiela stanica Šport)

Rusko - Slovensko (piatok, 21. 1. o 17.30 h, Amsterdam)

Poľsko - Slovensko (utorok, 25. 1. o 20.30 h, Amsterdam)

Slovensko - Chorvátsko (sobota, 29. 1. o 14.30 h, Groningen)


Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 2/2022


bottom of page