top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

VIDEO Výjazdy rýchlej zdravotnej pomoci stúpajú

Výjazdy záchrannej zdravotnej služby k pozitívnym pacientom na Covid-19 od začiatku roka stúpajú. Najväčšiu vlnu v Prešovskom kraji záchranári pocítili v marci.

Práca záchranárov je momentálne neporovnateľne ťažia, výjazdov majú oveľa viac. „Riešime prípady, ktoré sme mali aj predtým ako sú infarkty, cievne mozgové príhody. Plus nám ľudia stále volajú s chronickými ťažkosťami a do toho sa ešte pridal Covid-19,“ opísal situáciu František Majerský, prezident komory zdravotných záchranárov.


VOLAJÚ NESKORO

Pacienti volajú až v najťažších stavoch, keď sa nevedia udýchať. „Niektorí volajú už veľmi neskoro. Sú v takom stave, že keď ich dovezieme do nemocnice, tak za pár hodín skončia na umelej pľúcnej ventilácii,“ zdôraznil F. Majerský. Podľa je slov, ak sa diagnóza Covid-19 včas podchytí a správne lieči, pacienti majú veľkú šancu rýchlo sa vrátiť k bežnému životu. Naopak, ak sa zasiahne neskoro a poškodia sa pľúca, rekonvalescencia je veľmi zložitá a niekedy to skončí naozaj smrťou. „Odporúčam každému, hovorím to aj svojim známym a blízkym, aby si kúpili domov pulzný oximeter. Je to záležitosť pätnástich eur. V prípade, že majú Covid-19, môžu si doma pravidelne merať saturáciu a ak klesne pod 90, treba volať záchrannú službu. Je dôležité pravidelne sa sledovať, zadovážiť si vitamíny,“ povedal záchranár Majerský.


BLOKUJÚ POSÁDKU

Problém je v tom, že niektorí ľudia naozaj klamú a zavádzajú. „Dialo sa to aj predtým, deje sa to aj teraz. Niektoré pozitívne prípady si zo strachu namýšľajú. Po príchode zistíme, že pacient má všetky ostatné parametre v poriadku a zbytočne blokuje posádku. Pri ľahkom priebehu stačí, keď ostane doma, vypotí sa a oddýchne si,“ vysvetlil F. Majerský.


SANITKA S PACIENTOM ČAKÁ

V marci boli záchranári v Prešovskom kraji privolaní k 1 508 pacientom, ktorí javili príznaky indikujúce Covid-19. Je to približne o 350 výjazdov viac ako v januári. Nie v každej nemocnici môžu pacienta ihneď prevziať z dôvodu naplnenej kapacity. „Komunikujeme s operačným strediskom, snažia sa nás nasmerovať tam, kde nás nemocnica prijme. Stáva sa však, že dlho čakáme na centrálnych príjmoch. Momentálne je najhoršia situáciu v popradskej nemocnici,“ dodal F. Majerský.


POČET ZÁSAHOV ZZS V PO KRAJI V ROKU 2021:


Mesiac Covid poz. pacienti Všetky zásahy ZZS

január 1150 7202

február 1214 6747

marec (do 24.03) 1508 6317

spolu: 3872 20266



foto: archív


Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 12 (30. marec 2021)

bottom of page