top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

VIDEO Pri spomienkach na slávneho väzňa hradu Ľubovňa bola aj legendárna slovenská herečka!

Na hrade Ľubovňa uviedli do života tretí diel veľkokomiksu MÓRIC. Stalo sa tak v prvú augustovú sobotu, počas talkshow o najslávnejšom väzňovi hradu, Móricovi Beňovskom. Hosťom bola aj legendárna herečka Božidara Turzonovová. Tá v roku 1975 hrala v seriáli Vivat Beňovský! spolu so svojím hereckým i životným partnerom Jozefom Adamovičom.

Na hrade Ľubovňa si už niekoľkokrát pripomenuli osobnosť Mórica Beňovského - kráľa Madagaskaru, diskusnými stretnutiami. Počas prehliadok hradu sa návštevníci čoraz viac pýtali, ako sa mu podarilo utiecť z hradnej veže a zaujímali sa o jeho život. „Dopyt nás priviedol k spracovaniu digitálnej expozície. Bolo to náročnejšie, keďže po ňom ostalo veľmi málo artefaktov. Zrejme všetko nechal na svojich cestách,“ zažartoval riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík.


Súčasťou výstavy sú originálne kostýmy z historického seriálu Vivat Beňovský! Digitálny prvok zachytáva jednu z hlavných postáv Božidaru Turzonovovú s jej manželom Jozefom Adamovičom, ktorý v tejto nezabudnuteľnej sérii stvárnil M. Beňovského. „Seriál má presne toľko rokov, koľko má teraz moja mladšia dcéra a spomínam na to obdobie s veľkou láskou. Bol to kus krásneho života, filmový štáb sa potom stretával každé piate, desiate, dvadsiate výročie a bola to paráda,“ povedala umelkyňa.

Spolu s diskutujúcimi si zaspomínali na návštevu hradu Jozefa Adamoviča v roku 2004, keď sa prišiel spolu so študentmi pozrieť na monodrámu o Móricovi. „Je to zvláštne, ale či sú to Poliaci, Maďari všade ho poznávajú ako veľkého človeka. Postaral sa o to, aby sa George Washington stal prezidentom. Bol osobným priateľom Benjamina Franklina, trošku sme v tom taký nedbajský a neuvedomujeme si, aká to bola v tých časoch nesmierne veľká a vzdelaná osobnosť,“ vyjadrila sa B. Turzonovová.


POKRSTILI KOMIKS

Počas večera bol do života slávnostne uvedený tretí diel komiksu Móric – Zuzana, ktorého dej sa odohráva v roku 1768. „Tretia časť sa bytostne týka Ľubovnianskeho hradu. Štvrtý diel je už napísaný a mal by sa začať kresliť, piaty je v procese písania. Pevne verím, že do roku 2026 keď budú významné Beňovského výročia, sa podarí celú sériu dokončiť,“ dodal Vladimír Dudlák projektový manažér a riaditeľ Združenia Mórica Beňovského. Celkovo by malo vzniknúť 14 dielov.

Viac sa o komikse a jeho tvorbe dočítate v budúcom vydaní Ľubovnianskych novín.

Hudobným hosťom večera bola Katarína Koščová.


Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 30 (18. august 2021)


bottom of page