top of page
  • Peter Rindoš

VIDEO Na nemocničný hospic bolo vydané stavebné povolenie

Pri zámere Ľubovnianskej nemocnice o vybudovanie zariadenia pre ľudí v pokročilom veku bolo vydané stavebné povolenie. Oproti pôvodným plánom však výrazne narástol aj rozpočet, celé by to malo stáť okolo 19 miliónov eur.


Paliatívna starostlivosť sa poskytuje osobám s nevyliečiteľnou chorobou v pokročilom štádiu. Jej cieľom je zmierňovať bolesť, dýchavičnosť a ďalšie telesné aj duševné útrapy. Tiež zachovávať pacientovu dôstojnosť, poskytnúť podporu jeho blízkym a udržať najvyššiu možnú kvalitu života pacienta až do jeho smrti.


Rozpočet zohľadňuje zvýšené ceny

Po paliatívnej starostlivosti je v našom regióne dlhodobo požiadavka od ľudí. Aj preto prišla pred časom s takýmto zámerom staroľubovnianska nemocnica. „Táto potreba je tu dlhodobo a je tu aj istý sen postaviť moderné zariadenie,“ povedal pred rokom riaditeľ nemocnice Peter Bizovský. O myšlienke medzičasom informoval aj predsedu vlády Eduarda Hegera, ktorý bol v tom čase na návšteve Starej Ľubovne. Ten nevylúčil možnosť podpory z prostriedkov Plánu obnovy.

Peňažný vklad prednedávnom prisľúbil aj predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský, pod ktorý nemocnica z väčšej časti patrí. „Momentálne už máme vydané platné stavebné povolenie, na svete je aj realizačný projekt, aj rozpočet. Pôvodne sme počítali asi s 13 miliónmi eur, no dnes je rozpočet na úrovni 19 miliónov,“ povedal nám počas nedávneho spustenia prevádzky parkovacieho domu P. Bizovský. Ako zároveň dodal, v rozpočte sú už zahrnuté ceny materiálov po jeho zvýšení. „Ideme do toho a verím, že za tri roky budeme strihať pásku,“ doplnil.


Odvážny projekt by mal podľa návrhov uvedených v rozhodnutí o umiestnení stavby vzniknúť na mieste súčasnej hematologickej a transfúznej stanice a tiež skladov, práčovne a dielne, ku ktorým sa plánuje prístavba aj nadstavba. Malo by ísť o trojpodlažnú budovu, ktorá bude prepojená podzemnou prepojovacou chodbou so súčasným pavilónom B. Zastavaná plocha by mala predstavovať celkovo cez tritisíc metrov štvorcových. Samotné oddelenie by malo mať 21 jednolôžkových izieb rodinného typu.

Pripomíname, že hospicové zariadenie buduje neďaleko z bývalej kotolne aj mesto. Pôjde o denný typ zariadenia, na ktorý získala samospráva projektové peniaze vo výške 1,5 milióna eur.


Peter Rindoš, foto: Ľubovnianska nemocnica

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 35 (21. september 2022)

bottom of page