top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

VIDEO Cesta na hrad je opravená

Jedenásť rokov neopravovaná cesta na Ľubovniansky hrad dostala konečne nový šat! Do 1,5 kilometrového úseku cesty na Zámockej ulici investoval kraj 359-tisíc eur, výrazná rekonštrukcia sa stihla za tri mesiace. Na ťahu je teraz mesto, ktoré plánuje v jari zrekonštruovať chodník.


Cesta na hrad je tak hodná lokality, po ktorej len v letnej sezóne prejde okolo 200-tisíc hradných turistov, nehovoriac o miestnych. Tí roky volali po oprave cesty na Zámockej ulici. Rekonštrukcia chodníkov bola pritom v pláne už v roku 2016, kvôli komplexnosti obnovy sa však oddiaľovala.

Rekonštrukčné práce na frekventovanej ceste začali napokon v polovici augusta tohto roku a ukázalo sa, že si pohltia aj viac financií. „Tento projekt si vyžiadal oveľa väčší zásah, tým, že bolo potrebné pozdvíhať vyše 50 uličných vpustí, šácht, tak bolo nutné vyrovnať podložie pod touto cestou, urobili sa tiež drenážne opatrenia, aby už v budúcnosti voda neurobila škody na tejto ceste,“ priblížil Marcel Horváth, riaditeľ Správy a údržby ciest PSK.

A úpravám lokality nie je koniec, v jari sa odstránia staré stĺpy verejného osvetlenia, elektrické vedenie bude podzemné. A na obnovu čakajú ešte chodníky. „Firma VPS už kúpila moderné antracitové osvetlenie a veľmi dôležité je, aby sme zrekonštruovali aj chodník, ktorý je v návrhu Rozvojového programu mesta na rok 2021,“ priblížil Ľuboš Tomko primátor mesta Stará Ľubovňa. Uvažuje sa aj o tom, že chodník vedúci na hrad dostane okrem asfaltovej vrstvy v niektorých úsekoch aj zámkovú dlažbu.

„Cesta by mala vydržať viac rokov, investícia i práce, ktoré sa tu zrealizovali, nasvedčujú tomu, že cesta bude mať požadovanú kvalitu. Napokon privádza do regiónu aj za kultúrnymi pamiatkami veľa ľudí. Napriek tomu, že je pandemická situácia hrad Ľubovňa zaznamenal 40-percentný nárast, a to nás teší,“ podotkol za zriaďovateľa predseda PSK Milan Majerský.

Foto: ĽMS





Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 45 (1. december 2020)

bottom of page