top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

VIDEO Cena za reštaurovanie putovala aj do Starej Ľubovne

Kostol sv. Mikuláša v Starej Ľubovni prechádza historickou rekonštrukciou, po obnove fasády pokračujú rekonštrukčné práce aj v interiéri. Už počas historicko-architektonických výskumov vydal mnohé tajomstvá. Najväčším boli vzácne fresky zo 14. storočia a rovnako potešili aj nástenné maľby z roku 1732. Ich reštaurovanie prinieslo aj ocenenie pre Starú Ľubovňu.



Redakčná rada časopisu Pamiatky a múzeá, revue pre kultúrne dedičstvo spoločne s vydavateľmi časopisu - Slovenským národným múzeom a Pamiatkovým úradom Slovenskej republiky udelili po tridsiaty raz prestížne ceny za najvýznamnejšie aktivity z oblasti kultúrneho dedičstva za rok 2020. Ocenenia boli odovzdané na Bratislavskom hrade a zastúpenie mala aj Stará Ľubovňa. Rímskokatolícka farnosť získala ocenenie v kategórii reštaurovanie, za obnovu barokových nástenných malieb z roku 1732 v bočnej kaplnke rímskokatolíckeho kostola sv. Mikuláša.


Cenu prevzal dekan v Starej Ľubovni Pavol Lacko spolu s reštaurátormi Petrom Koreňom a Jurajom Gregorekom.



O reštaurovanom diele

Nástenné maľby, ktoré reštaurovali Peter Koreň a Juraj Gregorek, sú výnimočné. Ako sa historici domnievajú, zrejme práve pod vplyvom Ľubomirských a za vtedajšieho starostu zálohovaného územia - Teodora Konstantyho, vznikla v roku 1732 nástenná maľba v celom kostole. Zachovala sa aj v severnej lodi - Kaplnke sv. Anny, kde sa nachádza výjav Premenenia Pána a jej časti sú zreštaurované aj na stredovekej freske s postavami sv. Kláry a bl. Salomey. Dátum ukončenia maliarskych prác - 31. máj 1732 je zaznamenaný pod klenbou na severnej strane. Pri dátume sú aj písmená M.I., ktoré sú iniciálami zatiaľ neznámeho majstra, pravdepodobne Poliaka. Maľba je vyhotovená spôsobom al secco, teda nanášaná na suchú omietku, čo je opakom fresky, maľovanej do vlhkej omietky.



Foto: arhív ĽMS

Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 34 (16. september 2021)

bottom of page