top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

VIDEO Obsahuje prvok proti vírusom! Tradičnú kyslú kapustu zoženiete aj v Starej Ľubovni

Updated: Dec 10, 2021

V zime je výborná najmä proti chrípke a nevieme si bez nej predstaviť ani vianočnú večeru. Navyše, vedeli ste, že kapusta obsahuje selén, mimoriadne dôležitý proti vírusom?

Ak sa povie kyslá kapusta, väčšina z nás si povie – vitamín C. A v odbornej literatúry sa dočítame aj to, že kapusta ako každá iná zelenina obsahuje aj minerály, ktoré sú ľahko vstrebávateľné pre ľudský organizmus. Je teda isté, že je výborná hlavne proti chrípke v zimnom období a zaiste si bez nej nevieme predstaviť vianočnú kapustnicu. Menej vieme, že obsahuje okrem najznámejšieho C-ka aj vitamín A, E,B a dôležité minerály ako vápnik, železo, síru a selén. Zvlášť posledne menovaný je mimoriadne dôležitý v boji proti vírusom.

„Selén je veľmi dôležitý pre pevnú bunkovú stenu, a to je podstatné preto, aby vírusy nemohli prenikať do buniek, a tak nás napádať. Pretože vírus môže žiť len v ľudskej bunke, a takto sa vlastne živiť,“ vysvetlil Ľuboš Regec, konateľ spol. TIS, ktorá sa pestovaním a kvasením kapusty zaoberá už dlhé roky, spoločnosť vypestuje na približne troch hektároch pôdy pri dobrej úrode aj okolo 120 ton kapusty.


Kde nájdeme selén?

Prítomnosť selénu v pôde nie je samozrejmá a pritom veľmi dôležitá. Nedá sa ľahko vytvoriť, vyskytuje sa v pôde, a to za priaznivých podmienok. Podľa odborníkov sa takéto priaznivé podmienky vyskytujú aj napríklad v oblasti Toporca, kde farmári okrem iného pestujú aj kapustu. Selén sa tu hojne vyskytuje v pôde, a to v hĺbke 30 cm, čo je podstatné, pretože každá zelenina si ho práve z tejto vrstvy vie zužitkovať vo svoj prospech. A následne v prospech jej konzumenta.


Tradičné spracovanie

Čerstvá zelenina je nesporne najdôležitejšia, ale aby sme ju vedeli zužitkovať v čo najväčšej miere, často si ju nakladáme, tak ako kyslú kapustu. Žiadna domácnosť sa kedysi bez sudov tejto pochutiny nezaobišla. A je isté, že to čo bolo rokmi osvedčené, platí dodnes. Hlavne pri jej spracovaní.


„Robíme to tradičnou formou, dôležité je, aby sme si uvedomili, že kvasinky mliečneho kvasenia potrebujú cukor, čiže kapusta ho musí mať dostatok, aby dobre kvasila,“ dozvedeli sme sa od Ľ. Regeca, ktorý pripomenul aj to, že práve keď vidíme hlávky kapusty stáť dlho na poli, nie je to kvôli tomu, že poľnohospodári ju nestíhajú zbierať. „Keď je neskoro zobratá z poľa, má vyšší obsah cukru,“ doplnil. Tiež to, že aj dnes sa farmári snažia používať iba tradičné prísady do kvasenia kapusty - ako je soľ, rasca, bobkový list a čierne korenie. Rovnako ako stáročiami osvedčené deptanie kapusty a trojtýždňové zretie v izbovej teplote. „Po troch týždňoch, čo zreje v kapustárni, sa presúva do chladiarenského boxu, tu ju uskladňujeme celoročne,“ pripomenul pre tých, ktorí sa nechcú trápiť s pestovaním, hobľovaním a ani kvasením obchodný riaditeľ spol. TIS Marek Sokol. I to, že pre spotrebiteľov majú rôzne veľkosti balenia vo vedierkach, a to jedno, 3, 5 a 10-kilové. A teda závisí od nich, aké majú podmienky na uskladnenie. „Našu dedovu kvasenú kapustu si môžu preložiť do vlastných súdkov a uskladniť na celú zimu, kúpiť si ju môžu v našich predajniach ovocia a zeleniny v OD Družba a Rozvoj alebo vo veľkosklade ovocia a zeleniny," dodal.

Ak nám teda dôjde aj napríklad v jari, netreba zúfať, majú jej dosť.


Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 44/2021


ĽN 92/2021



bottom of page