top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

VIDEO 14. ročník Letnej kvapky krvi oslovil až 530 darcov!

Štrnásta Letná kvapka krvi našla v radoch darcov krvi odozvu aj v hektickej dobe pandémie. Vzácnu život zachraňujúcu tekutinu prišlo darovať 530 darcov, čo je o 51 viac ako v ostatnom roku.

„Tento aj minulý rok bol ťažký kvôli pandémii covid ochorenia. Som nesmierne rada, že naši darcovia napriek tomu, že mnohí predtým prekonali ochorenie alebo sa báli, že sa nakazia na oddelení, na výzvu zareagovali a prišli darovať krv,“ povedala primárka hematologicko-transfúzneho oddelenia (HTO) Ľubovnianskej nemocnice Valentína Redajová. V letnom období sú darcovia potrební ako soľ, spotrebuje sa oveľa viac krvi ako v iných ročných obdobiach. „Od júna do konca augusta sme odber krvi uskutočnili u 477 darcov, vyradených pred odberom bolo 53 ľudí pre nevhodné laboratórne výsledky,“ doplnila V. Redajová.


PO PRVÝKRÁT 29 DARCOV

Odvahu prísť darovať svoju krv prišlo 29 prvodarcov. „Prišiel som s kamarátom, zavolal ma či nechcem ísť, tak som tu. Je to skúsenosť a aj dobrá cesta ako pomôcť iným,“ zhrnul rýchle rozhodovanie Gregor.

Z celkového množstva odobratej krvi bolo v Ľubovnianskej nemocnici použitých 230 transfúznych jednotiek a 161 bolo dodaných do iných zdravotníckych zariadení, vždy na požiadanie toho-ktorého pracoviska.


OSVEDČILO SA IM ČASOVANIE DARCOV

Aj počas tohto leta ostalo transfúzne oddelenie v režime časovania darcov. „Snažíme sa dodržať stanovený limit počtu ľudí na určitý meter štvorcový. Objednávame zhruba po päť ľudí na pätnásť minút, aby ich nebolo v čakárni veľa,“ vysvetlila primárka, ktorá si myslí, že ostanú pri systéme časovania aj naďalej.

Ako už býva zvykom aj na konci 14. ročníka boli darcovia odmenení. Vyžrebovaní boli dvaja výhercovia zapojení do Letnej kvapky krvi, ktorí si môžu užiť pobyt v kúpeľoch.


foto: ĽMS

Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 38 (13. október 2021)

bottom of page