top of page
  • Peter Rindoš

VIDEO TOMÁŠ DRAHOVSKÝ o svojich úspechoch i snoch v Španielsku

Updated: Sep 26, 2021

Kariéru futsalistu Tomáša Drahovského zdobí od jej začiatkov veľká skromnosť a vytrvalosť. Vo výnimočnej minulej sezóne získal viacero ocenení v najlepšej lige sveta v Španielsku. Rodák zo Starej Ľubovne sa stal v klube Industrias Santa Coloma na predmestí Barcelony NAJlepším strelcom i krídelníkom La Ligy, a to všetko v konkurencii hravých Španielov a Brazílčanov. Historicky NAJlepší Slovák a reprezentant si ešte počas letnej dovolenky našiel čas, aby sa v štúdiu Ľubovnianskej TV podelil o svoje úspechy i zážitky.



Začnime tým, čo už viackrát odznelo, hodnotením mimoriadne úspešného obdobia.

- Sezóna bola hlavne po individuálnej stránke veľmi úspešná. Dostať sa na vrchol nie je jednoduché, človek si to musí so spoluhráčmi vystrieľať. Takže som veľmi rád, osobitne za ocenenie Najlepšie krídlo súťaže, lebo o ňom rozhodovali tréneri a kapitáni klubov.


V La Lige pôsobí okrem hravých domácich futsalistov aj množstvo loptových virtuózov z Brazílie. Vy ste ich dokázali predčiť.

- Som pre nich akýsi zjav, lebo som Stredoeurópan a nie je pre nich očakávajúce, že niekto taký sa presadí. O to viac ma tento úspech teší.



Oceneniami stúpla vaša cena. Prejavilo sa to záujmom iných klubov?

- Faktom je, že každým ocenením stúpa hodnota hráča. Je preto pochopiteľné, že nejaký väčší interes niektorých tu bol, pýtajú sa na môj kontrakt, budúcnosť a podobne. V mojom klube Industrias Santa Coloma však mám ešte platnú zmluvu na ďalšiu sezónu, a tak sa sústreďujem na môj klub.


Po minulej sezóne ste sa natrvalo zapísali do histórie španielskej ligy. Trúfate si na obhajobu pozícií?

- Veľa ľudí vraví, že obhájiť ocenenie je oveľa náročnejšie. Uvidíme, ako to bude v budúcej sezóne, pre mňa však bude prvotný tímový úspech pred individuálnym. Veľmi sa teším na sezónu a verím, že klubu sa bude dariť viac.



V Španielsku je najsledovanejším futbal, k populárnym športom však patrí aj futsal, ktorého súťaž má zrejme najvyšší kredit vo svete. Je to dosť zásadný rozdiel oproti Slovensku.

- Je pravda, že u nás na Slovensku tento šport veľa ľudí nepozná a nevníma, na rozdiel od Španielska. Tam ľudia presne vedia, čo je to za šport, a preto ho pomerne výrazne vyhľadávajú. Ak by som mal futsal zaradiť na stupnicu popularity, tak by som ho porovnal s basketbalom či hádzanou.


Pochádzate zo Starej Ľubovne, odkiaľ máte aj priateľku. Najbližšia rodina zase žije v Prahe. Ako ste si zvykli na život v Španielsku?

- Som človek, ktorý má rád nové veci a rád spoznáva nové miesta. Mimo tréningov a zápasov sa snažíme s priateľkou navštevovať niektoré z nich, a to nielen Barcelonu a Katalánsko, ale aj ďalšie časti Španielska.


Priznávam, Španielsko mám veľmi, veľmi rád, vyhovuje mi tamojšia klíma i strava. Keďže mám rád morské plody, tak je to naozaj výborné. Celkovo môžem povedať, že ľudia v Španielsku sú síce odlišní, ako my, ale zároveň sú veľmi priateľskí.


Hoci futsal na Slovensku v popularite zaostáva, vo vašom rodnom meste ho ľudia vďaka vám registrujú viac. Aké ste mali zo Starej Ľubovne reakcie po mimoriadne úspešnej sezóne?

- Tým, že som tu vyrastal a poznáme sa, takpovediac, každý s každým, tak aj vnímanie futsalu je oveľa väčšie. Gratulovalo mi veľa kamarátov i bývalí futbalisti Ľubovne, ktorí hrávali ešte aj s mojím otcom. Priali mi šťastie a boli hrdí, že niekto taký z Ľubovne je a reprezentuje naše mesto.


Reprezentácia Slovenska, v ktorej patríte k ťahúňom, nedávno prvýkrát postúpila na vrcholné podujatie - Majstrovstvá Európy. Ako ste to vnímali?

- Budem hovoriť asi za viacerých spoluhráčov, ak poviem, že to bol náš sen. Aj ja som dúfal, že aspoň raz v kariére sa to podarí. Pre hráčov je to šanca ukázať sa na veľkom podujatí, ktoré môže znamenať zlom pri získaní lepšieho angažmá. Bude to ďalšia veľká skúsenosť.


Foto: Archív T.D.

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 33 (8. september 2021)

bottom of page