top of page
  • Peter Rindoš

VIDEO Staroľubovňan Tomáš Drahovský kraľuje najlepšej lige sveta!

Pred touto sezónou sa zo Sparty Praha vrátil do Španielska. V súťaži, ktorá je považovaná za najlepšiu ligu sveta, sa upísal klubu Industrias Santa Coloma. Rodák zo Starej Ľubovne Tomáš Drahovský (28) od úvodu Primera División exceluje. Po desiatich odohraných kolách bol najlepším strelcom súťaže, športovú verejnosť zaujali najmä jeho dva góly, ktorými zostrelil FC Barcelonu, víťaza Ligy majstrov. Ľubovnianskym novinám a ĽTV poskytol rozsiahlejší rozhovor.


V Španielsku ste už v minulosti pôsobili, nešli ste do neznámeho prostredia. Aká bola aklimatizácia?

- Bolo to jednoduchšie, keďže som v Španielsku pôsobil pred dvoma rokmi. Vedel som, do čoho idem, čo odo mňa budú očakávať. Predtým som bol už dlhšiu dobu v kontakte aj s trénerom. Akurát všetko zmenila pandémia, takže sa nám natiahla príprava. Hrať sme mali už začiatkom septembra a posunulo sa to o mesiac. Keď nehráte desať týždňov, počas ktorých iba trénujete, je to náročnejšie. Našťastie, situácia je už stabilizovaná.


Čo príchod do nového klubu?

- Hráčov som osobne nepoznal, hoci som proti niektorým v minulosti v Španielsku hrával. Klub som si, samozrejme, už predtým sledoval, takže aj takto som postupne všetkých spoznával.


Vaša Santa Coloma bola v 18-člennej tabuľke na jedenástom mieste. Aká je v klube atmosféra a ako hodnotia vaše výkony?

- Čo sa týka výkonov, spokojnosť je. Vo väčšine zápasov sme boli minimálne rovnocennými súpermi. Trochu horšie to je s výsledkami, veľakrát sme prišli o body v posledných sekundách. Čo sa týka mojich výkonov, myslím, že je spokojnosť. Očakávali sa odo mňa hlavne góly a som rád, že ten prvý prišiel už v prvom zápase. Odvtedy to celkom ide.


Je toto vaša úloha, strieľať hlavne góly?

- Áno. Veľa ľudí z prostredia videlo moje štatistiky v Sparte Praha i predchádzajúce v Španielsku. Aj preto sa tie góly očakávali. Dá sa povedať, že prioritne na to som tu.


Keď už spomíname českú ligu, v ktorej ste predtým pôsobili, dá sa kvalitatívne porovnávať so španielskou?

- Česká liga išla oproti minulosti kvalitou hore. Je tam päť profesionálnych tímov a približujú sa im aj ostatné. Samozrejme, ten skok medzi Českom a Španielskom je ešte stále obrovský. Badať rozdiel napríklad v marketingu. V Španielsku sú všetky kluby profesionálne nielen v najvyššej súťaži, ale aj v druhej lige.




O Barcelone a tabuľke strelcov


V deviatom kole ste zvíťazili nad čerstvým víťazom Ligy Majstrov FC Barcelona pomerom 2:1. Oba góly ste vsietili vy. Značka Barcelony patrí k najzvučnejším, aj na úrovni iných loptových hier. Už v minulosti ste Barcelončanom strelili hetrik, to všetko sa okamžite roznesie do sveta futsalu. Ako to vnímate?

- Je pravda, že značka Barcelony má veľký cveng prakticky všade. Neviem, čím to je, že sa mi proti nej darí. Možno je to tým, že proti veľkým favoritom a top mužstvám sa na zápasy veľmi teším a cítim sa uvoľnenejší a užívam si to.


V Primera División ste po desiatom kole kraľovali tabuľke strelcov. Až za vami boli talentovaní domáci Španieli i virtuózi s loptou z Brazílie. Čo tam vlastne robí Stredoeurópan, ako vy?

- Pre niektorých je to možno šok, že niekto zo strednej Európy je vpredu. Možno to aj vzbudilo pozornosť, veľa ľudí sa pýtalo, ako to je možné, že sa mi tak darí.


Obzerajú sa po vás už aj v iných kluboch?

- Je iba začiatok sezóny, bolo by veľmi skoro niečo hodnotiť. Uvidíme, ako sa bude sezóna vyvíjať ďalej, ja zatiaľ o žiadnej ponuke neviem a v klube som rád.


Vplyv pandémie koronavírusu


V niektorých súťažiach po svete zaviedli pre koronu takzvané bubliny pre športovcov, ktorými ich izolujú od ostatného prostredia. Ako to prebieha u vás?

- Až donedávna sme nemohli trénovať vo väčšej ako desaťčlennej skupinke a hľadali sa ďalšie alternatívy. Boli sme napríklad na sústredení v Andore. Keď sa to ustálilo a v Španielsku začali platiť ustálené pravidlá, je to už lepšie. Platia síce prísne opatrenia, no všetko má svoj režim. Pred zápasmi, čo je asi dvakrát do týždňa, nás všetkých testujú. Zabezpečuje to liga a federácia a kluby vlastne nemajú náklady. Robí sa všetko pre to, aby sa športovalo.

Čo sa týka bežného života, ľudia si zvykli na rúška a naučili sa, že s koronou musia žiť. Myslím si, že sa to celé až tak nerozoberá.


Plné hľadiská na futsale v Španielsku vystriedali prázdne tribúny. Ako to, vy - hráči, vnímate?

- Každý región si určuje svoje pravidlá. U nás v Katalánsku hráme bez divákov, ale na iných zápasoch vonku ich už bolo dvesto-tristo, podľa toho, aké boli opatrenia. Ľudia pri športe sa snažia nájsť riešenie, aby diváci do hál a na štadióny prišli. Zatiaľ mnoho zápasov našej ligy vysielajú španielske televízie.


O Starej Ľubovni


Uplynulé leto ste mali byť ambasádorom kempu mladých futbalistov v rodnej Starej Ľubovni. Žiaľ, pandémia, ale aj iné súvisiace okolnosti to neumožnili.

- Je to tak. Oslovil ma Jano Fröhlich, s ktorým som kamarát, sľúbil som, že ak budem doma, tak určite prídem. Napokon to nevyšlo, trénoval som už v tom čase v Španielsku. Určite, ak bude možnosť, tak v budúcnosti rád prídem.


Aký máte ďalší program, plánujete v ňom aj Starú Ľubovňu?

- Keď som hral v Prahe alebo aj inde, vždy som sa snažil raz za mesiac prísť do Starej Ľubovne. Jednak som tu vyrastal a mám tu aj veľa známych. Aj teraz, keď sa mi v Španielsku darí, tak mi veľa ľudí písalo, blahoželalo a prialo veľa šťastia. Pre mňa je to vždy môj domov. Aj keď som mimo, a to sa nikdy nezmení.

Peter Rindoš, foto: archív TD, lnfs.es




(Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 44 , 24. novembra 2020)

bottom of page