top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Rodinná púť bola obnovená po 50-tich rokoch


Slnečná, posledná augustová nedeľa bola ako stvorená na rodinné stretnutia v prírode. Príležitosťou bola tradičná Púť rodín na vrch Osly. A zároveň mala slávnostnejší ráz, všetci si pripomenuli 20. výročie jej obnovenia. Najnavštevovanejšie miesto v okolí mesta prilákalo vyše 100 pútnikov, prevažne mladé rodiny s deťmi.


Svätú omšu pri kríži celebroval kaplán Dominik Janky so staroľubovnianskym rodákom Mariánom Kundľom. Na úvod pripomenul, že nedeľa je určená pre Boha, rodinu a oddych a práve toto miesto je vhodné pre všetky aktivity. Po sv. omši sa všetci posilnili pečenou klobáskou a mohli nerušene viesť rozhovory, zahrať si volejbal a futbal na pripravených ihriskách. Ako po iné roky, aj teraz tu bolo živo a pútnici si mohli pozrieť aj fotografie z minulých púti, ktoré mapovali ich históriu od ich obnovenia v roku 2000. „To, že tu ľudia stále chodia, svedčí, že táto púť úspešne nadviazala na dávnu tradíciu z minulosti a stala sa obľúbeným podujatím v našom meste,“ poznamenal Ľubomír Ogurčák, ktorý v roku 2000 prišiel s myšlienkou obnoviť túto dávnu tradíciu, ktorá bola stále živá u staršej generácie. Podarilo sa to po dlhom 50-ročnom odmlčaní. Účasť vtedy podľa Ľ. Ogurčáka predčila očakávanie, ľudia prišli pešo, na bicykloch a najstarších doviezol autobus. „Po sv. omši bol pripravený bohatý športový program a domov sa nikomu nechcelo,“ vrátil sa o 20 rokov dozadu Staroľubovňan. Strhli kríž, aby odradili ľudí Kedy vôbec vznikla tradícia staroľubovnianskej púte a čo bolo jej podnetom, sa už asi nepodarí zistiť. „Rozprával som sa z najstaršími pamätníkmi a všetci s radosťou spomínali na tieto časy. Nástupom socializmu bola púť zakázaná a kríž bol strhnutý, aby odradili ľudí prichádzať na toto miesto,“ pripomenul Staroľubovňan. Ako dodal, kríž na vrchu Osly je v niečom výnimočný a turisti, ktorí tu prechádzajú hľadajú odpoveď – prečo je Ježiš na oboch stranách kríža. „Žehná mestu aj neďalekému Poľsku. Osly sú výnimočné aj prírodou, ktorá ich obklopuje. Kdekoľvek spočinie náš zrak, stretávame sa s krásou a tichom. Tú nájdu odpočinok nohy a pokoj duša. V každom ročnom období sú Osly iné a predsa vždy tie isté a krásne,“ dodal Ľ. Ogurčák. Púť sa teda ujala, koná sa každoročne, ale stále v inom termíne. Do budúcnosti organizátori plánujú stanoviť pevný dátum, podľa skúsenosti sa ako najvhodnejšie ukazuje obdobie počas prázdnin.

Z histórie


Dávna tradícia putovania rodín ku krížu na vrchu Osly bola v minulosti vo veľkej obľube. Stretávania sa tu konali na sviatok Nanebovstúpenia Pána. Dopoludnia bola sv. omša vo farskom kostole a po nej celé mesto putovalo na Osly. Boli tu aj stánky a všetko čo patrí k púti. Organizátormi znovuobnovej púte boli KDH, Rímskokatolícky farský úrad. Obnovená púť sa konala 13. augusta 2000. V ďalších rokoch program pripravovali miestni skauti a eRkári. V roku 2001 farníci opravili aj poškodený kríž a dali naň pamätnú tabuľu. 27. mája 2001 bol kríž posvätený.




Foto: Edvin Fazekaš, ĽMS


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 32 (2. september 2020)

bottom of page