top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Regulované parkovanie: Stále je možnosť registrácie


Po dvoch mesiacoch platnosti novej parkovacej politiky v meste Stará Ľubovňa sa ukazuje, že vodiči sa vcelku zžívajú s novými pravidlami. Na radnicu ešte prichádzajú nové podnety a postrehy, viaceré sa zakomponovali do mestského nariadenia, iné budú ešte prerokované na zasadnutiach poslancov. Viacerí sa však stále pýtajú, ako si zakúpiť ročnú parkovaciu kartu či, aké zľavy si môžu uplatniť.


Kde sa dá kúpiť parkovací lístok? Hlavne starší šoféri, ktorým nie sú blízke moderné technológie, sa pýtajú, kde si môžu zakúpiť klasický parkovací lístok a či do chvíle, kým sa k nemu dostanú, ich nebude pokutovať polícia. „Určite mestská polícia nebude v zapätí pokutovať, nemôže byť pri každom vozidle do 5-10-tich minút a, samozrejme, vie pochopiť, ak vodič vysvetlí, že si v blízkej predajni bol kúpiť lístok a možno musel aj počkať v rade,“ vyjadril sa k téme prednosta mestského úradu Aleš Solár. Ako poznamenal, treba si všímať tabule na parkoviskách, na každej je označenie, aké sú možnosti úhrady. Doterajší zoznam predajných miest chce navyše radnica rozšíriť aj o predajňu na Nám. sv. Mikuláša (Bochník), keďže sa otvára skôr ako informačné centrum, kde je možnosť kúpy. A sú tu, samozrejme, aj elektronické možnosti platby, a to formou SMS alebo mobilnou aplikáciou. „Počas týchto dvoch mesiacov vodiči najviac využívali formu SMS platieb,“ dodal prednosta MsÚ.


Registrácia je stále možná Stále je ale možnosť zakúpiť si ročnú parkovaciu kartu, ktorá je výhodná hlavne pre vodičov, ktorí v meste parkujú často. Tá sa dá vybaviť veľmi pohodlne z domu on-line formou, treba tu len fotografiu alebo kópiu občianskeho a technického preukazu a v prípade, ak vlastníkom auta je aj lízingová spoločnosť, aj zmluvu. Ale všetko sa dá vybaviť aj osobne na pracovisku prvého kontaktu na mestskom úrade. Zobrať si treba so sebou spomínané dokumenty. „Doteraz obyvatelia mesta i okresu využívali viac osobnú formu. Obidve však stále môžu využívať,“ poznamenal prednosta. Rovnako ako ročné karty si môžu šoféri uplatniť aj zľavy, a to pre rezidentov či zdravotne znevýhodnených. „Čo sa týka rezidentských kariet, teda tých, ktorí majú úľavy kvôli tomu, že bývajú v zónach, kde sú teraz platené parkoviská, tam si uplatnilo nárok na kartu za manipulačný poplatok desať € 146 občanov,“ vyčíslil A. Solár. Ťažko zdravotne postihnutí (ŤZP), ktorí majú možnosť zakúpiť si kartu za 50 eur na rok, je nateraz 91 a držiteľov modrých parkovacích preukazov, ktorí majú od septembra možnosť kúpiť si ročnú kartu za 10 €, je nateraz 12. „Obyvatelia mesta i okresu sa môžu aj poradiť telefonicky i osobne na mestskom úrade,“ uzavrel A. Solár. Myslieť treba vždy aj na to, že nové pravidlá parkovania v okresnom meste sú v platnosti a ich nedodržiavanie bude aj pokutované. Minimálne sumou 33 € podľa mestského nariadenia č. 64. Všetko podstatné sa dá prehľadne nájsť aj na mestskej stránke www.staralubovna.sk.


Možnosti platby za parkovanie 1) Platba formou sms – pošlete sms na číslo 2200 v tvare uvedenom na dodatkovej tabuli podľa predpokladanej dĺžky parkovania. 15 min. pred ukončením zaplateného parkovania príde sms, ktorá upozorní na skutočnosť, že parkovanie sa bude končiť a vodič ho môže jednoduchým spôsobom v prípade potreby opätovne predĺžiť. 2) Platba mobilnou aplikáciou – stiahnite si cez Google Play, resp. App Store aplikáciu ParkDots, lokalizujte svoje miesto na Starú Ľubovňu, zadajte evidenčné číslo vozidla (EČV) a pridajte informácie o  platobnej karte. Následne si to systém do budúcnosti zapamätá a budete môcť platiť aj v iných mestách na Slovensku zapojených do systému ParkDots. Aplikáciu si môžete stiahnuť aj naskenovaním QR kódu, ktorý bude uvedený na dodatkovej tabuli priamo pri parkovacích miestach. 3) Platba parkovacím lístkom – Platba parkovacím lístkom dostupným v predajných miestach. K dispozícii budú parkovacie lístky na 1, 2, 3, resp. 4 hodiny parkovania.


Zoznam predajných miest: Informačné centrum – Nám. sv. Mikuláša 21 Čistiareň Nova – Levočská 25 Nábytok Rarex – Garbiarska 25 SL-ElektroMobile – Farbiarska 10 Cestovná agentúra DJK – Popradská 6 Stánok PNS pri pošte Pekáreň Marianna – Nám. gen. Štefánika č. 3 Elektro Alica – Budovateľská 16 Ateliér kvetov Clivia – Budovateľská 41 Potraviny pri nemocnici – Obrancov mieru 10 Očná optika MATY – Levočská 8


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 37 (6. októbra 2020)

bottom of page