top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Pribudlo 21 novonakazených za týždeň


V okrese Stará Ľubovňa sa situácia ohľadom koronavírusu zmiernila. Z červenej zóny prešiel do oranžovej. A to od piatka rána 18. septembra. Situácia sa ale stále vyvíja, vo štvrtok 24. septembra sa pracovne vytvára nový semafor na okresy Slovenska, a to podľa aktuálnej situácie.


Nateraz podľa informácií regionálnej hygieničky Márie Mancalovej z tunajšieho Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Starej Ľubovni platí, že na území okresu sme zaznamenali v týždni od 14. do 20. septembra dvadsaťjeden potvrdených pozitívnych prípadov na ochorenie COVID-19, z toho sedemnásť žien a štyria muži.


Zavreli gymnázium Viaceré školy obnovili vyučovanie. Podľa našich informácií aktuálne svoje brány zavrelo štátne Gymnázium Terézie Vansovej v Starej Ľubovni. Kým v predchádzajúcich dňoch uzavrelo len jednu triedu, tentoraz museli všetci študenti ostať doma. Učiť sa ale budú. „Pristúpili sme k tomu z dôvodu, že nie sme schopní zabezpečiť bežné vyučovanie z organizačných dôvodov. Potvrdili sa dva prípady nákazy u nepedagogických zamestnancov a úzke kontakty ostávajú v karanténe,“ informovala nás Klaudia Satkeová, riaditeľka Gymnázia Terézie Vansovej v Starej Ľubovni. V gymnáziu sa ale bude vyučovať, a to dištančne, na čo je, podľa riaditeľky, zvyknuté už od marca tohto roku.


Vyhľadávajú kontakty Podľa regionálnej hygieničky Márie Mancalovej sa takto bude vyučovať aj jedna škola v okrese, ostatné už prešli na riadne vyučovanie, samozrejme, s rešpektovaním všetkých protiepidemiologických opatrení. „Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Starej Ľubovni naďalej pozorne sleduje epidemiologickú situáciu vo svojej územnej pôsobnosti, jej vývoj hodnotí na dennej báze a v závislosti od toho prehodnocuje prijatie potrebných opatrení na lokálnej úrovni,“ dodala M. Mancalová. Masívnejšie testovanie Iba pripomenieme, že od 11. do 17. septembra v okrese pribudlo sedem novonakazených ochorením COVID-19, z toho v samotnom meste Stará Ľubovňa boli štyri prípady. Bolo odobratých okolo 400 vzoriek na vyšetrenie prítomnosti koronavírusu metódou PCR. Kým tak od 1. apríla, kedy bolo zriadené odberové miesto pri nemocnici, bola týždenná kapacita 30 odberov počas dvoch pracovných dní, v mesiaci august vznikla potreba navýšenia odberov, v dôsledku čoho bola upravená kapacita na 60 odberov za deň, počas všetkých pracovných dní. Teda počas týždňa sa tu urobilo okolo 300 odberov. Nové testovanie Naďalej si treba uvedomiť, že situácia je vážna a treba dodržiavať zásadu R -O-R, rúško, odstup, ruky. Tunajšia nemocnica okrem toho, že zvýšila testovanie a bude musieť zmeniť provizórny stánok proti chladu, chce spustiť testovanie na antigén. Ako povedal šéf nemocnice, spustiť chcú nové testovanie, kde sa bude vyšetrovať antigén, ktorý ukáže, či ochorenie spôsobuje sars, covid alebo ide o bežnú chrípku. „Bude to mať veľký význam hlavne v jesennom období, keď začneme kýchať, sopliť… a môže nastať panika,“ načrtol P. Bizovský. Ide o rýchle testovanie, závislé aj od ochoty poisťovní preplatiť vyšetrenie, aby si ho nemuseli platiť pacienti.


Vývoj situácie za uplynulý týždeň 14.8.2020 – 0 prípadov.


15.9.2020 – 2 prípady (2 ženy)

  • v prvom prípade ide o osobu, ktorá v dôsledku prítomnosti klinických príznakov kontaktovala svojho ošetrujúceho lekára a následne bola testovaná RT PCR vyšetrením na ochorenie COVID -19 a bola potvrdená ako pozitívny prípad,

  • v druhom prípade ide o dohľadaný a aktívne testovaný kontakt už pozitívnej osoby.


16.9.2020 – 1 prípad (1 muž),

  • ide o osobu, ktorá absolvovala vyšetrenie pred nástupom do práce


17.9.2020 – 5 prípadov (5 žien)

  • v troch prípadoch ide o osoby, ktoré v dôsledku prítomnosti klinických príznakov kontaktovali svojho ošetrujúceho lekára a následne boli testované RT PCR vyšetrením na ochorenie COVID -19 a boli potvrdené ako pozitívne prípady,

  • v dvoch prípadoch ide o dohľadané a aktívne testované kontakty už pozitívnych osôb.


18.9.2020 – 8 prípadov (5 žien, 3 muži)

  • v dvoch prípadoch ide o osoby, ktoré v dôsledku prítomnosti klinických príznakov kontaktovali svojho ošetrujúceho lekára a následne boli testované RT PCR vyšetrením na ochorenie COVID -19 a boli potvrdené ako pozitívne prípady,

  • v šiestich prípadoch ide o dohľadané a aktívne testované kontakty už pozitívnych osôb.


19.9.2020 – 3 prípady (3 ženy)

  • v dvoch prípadoch ide o dohľadané a aktívne testované kontakty už pozitívnych osôb,

  • v jednom prípade bola osoba testovaná RT PCR vyšetrením na ochorenie COVID -19 s indikáciou predoperačného vyšetrenia.


20.9.2020 – 2 prípady (2 ženy)

  • v oboch prípadoch ide o dohľadané a aktívne testované kontakty už pozitívnych osôb.

Celkový počet potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 doteraz: 73, z toho vyliečených: 34.


Foto: Edvin Fazekaš


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 35 (22. september 2020) 

bottom of page