top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Prešovská „osemnástka“ končí v extralige Lampart: Je to pre mňa nová výzva

Okrem najmladšieho z trojice Staroľubovňanov hral vo finále volejbalovej Niké extraligy za Prešov aj ten najstarší, čerstvo 37-ročný Tomáš Lampart. Stálica VK Mirad UNIPO Prešov končí po desiatich sezónach v A-mužstve. Hráčsku kapitolu však neuzatvára.


Tomáš Lampart získal titul slovenského šampióna v roku 2015. O rok neskôr, a rovnako aj v uplynulej sezóne, sa ľubovnianske libero muselo uspokojiť s druhým miestom. „Sezónu by som oznámkoval na dvojku, pretože ciele boli vysoké. Play off nezačalo dobre. Nechcem sa vyhovárať, no zranil sa nám kľúčový hráč (Patrik Lamanec, pozn. red.) a nevedeli sme ho adekvátne nahradiť,“ rozhovoril sa dobre naladený Tomáš na margo sezóny, v ktorej prehral jeho tím na domácej palubovke iba raz v základnej časti. Vo finále však Prešov nestačil na Komárno doma hneď dvakrát. Finále extraligy sa skončilo v najkratšom možnom čase. „Škoda najmä posledného zápasu, v ktorom sme nevyužili tri mečbaly. Štyri zápasy by sme však s nimi nevyhrali. Mali naozaj kvalitný káder. Čo hráč, to legenda,“ uznal kvality súpera.

Bude skautom

Na druhej strane ihriska bojoval ďalší Staroľubovňan – Maroš Kasperkevič. „Už pred finále som prehlasoval, že zlato príde do Ľubovne, či už vďaka Marošovi alebo vďaka Jánovi Jendrejčákovi a mne (smiech). Vždy sa poteším, keď sa podarí dosiahnuť nejaký úspech nášmu odchovancovi,“ vysvetľoval lokálpatriot, ktorý sledoval naživo úspech starších žiakov VKM Stará Ľubovňa. „Na zážitky, ktoré si odtiaľ odnášajú chlapci a tréneri, budú spomínať do konca života. Možno si to uvedomia o niekoľko rokov neskôr. Panovala tam perfektná atmosféra, rodičia a klub vytvorili tímu perfektné podmienky.“

Od sezóny 2012/2013 nemal žiaden hráč prešovského klubu nárok na číslo osemnásť. V ďalšej sezóne sa však toto číslo uvoľní. Tomáš opúšťa extraligu, v ktorej debutoval ako stredoškolák v tíme VKM Pienstav Stará Ľubovňa. „V ďalšej sezóne nebudem hráčom Prešova, ale trénerom mládeže a skautom. Je to pre mňa nová výzva,“ odhodlane prehlásil. Doposiaľ zbieral náš rodák trénerské skúsenosti pri starších žiakoch Prešova. Teraz sa presúva ku kadetom a juniorom. „Budem navštevovať základné školy a hľadať vhodné somatotypy. Všeobecne je s týmto problém, ani my v mládežníckych tímoch nemáme dostatok vysokých hráčov. Verím, že nájdem budúcich extraligistov a reprezentantov,“ zaželal si Lampart a pokračoval,„hráčsku kapitolu určite neuzatváram. Možno budem hrávať nižšiu súťaž.“ A možno bližšie, než by sme si mohli myslieť.


Spoľahlivé libero sa venuje mládeži aj na prešovskej súkromnej strednej škole. „Vyučoval som tam športovú prípravu trikrát týždenne po tri hodinky.“ Na prácu s o čosi staršími zverencami sa teší. „Budem pracovať so staršími chlapcami ako doteraz, takže sa už budeme viac zameriavať na taktiku. V kategórii starších žiakov to bolo skôr o technike a základných veciach,“ vysvetľoval Tomáš Lampart.

Hoci nateraz sa Staroľubovňan s extraligou lúči, netají sa tým, že by sa do nej vrátil, pokojne aj s inými úlohami. „Práca s mládežou ma veľmi baví a napĺňa, ale nebudem sa brániť v budúcnosti ani trénovaniu mužského Á-čka,“ smelo prehlásil.


Patrik Liščinský, foto: vk mirad po

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 27,28 (13. júl 2022)



bottom of page