top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Poznáme najlepších športovcov mesta za rok 2018

Updated: Jul 2, 2020


201903021043080.vz-f4870

Prvý marcový deň sa v mestskom kine Tatra niesol v slávnostnej atmosfére. Mesto za  výnimočné športové úspechy v minulom roku ocenilo 11 športovcov v hlavnej kategórii Najlepší športovec roka, šesť športových kolektívov, najlepšieho trénera, 15 športovcov v kategórii Talent a jedného v Objav roka. Udelilo tiež tri čestné uznania a do pomyselnej siene slávy uviedlo tri osobnosti, ktoré sa celoživotným prínosom zaslúžili o rozvoj športu v Starej Ľubovni.


Už tradične medzi najúspešnejších patria karatisti a pravidelne im v hlavnej kategórii patrí niekoľko miesteniek. Adam Jurák patrí k stáliciam karate klubu, kde je vzorom pre mladých karatistov hlavne pre chuť trénovať. „Ocenenie je pekná bodka za celoročnou snahou, za celoročnými úspechmi. Človeka poteší a dáva mu motiváciu, aby pokračoval ďalej, aby stál na tom pódiu aj o rok. Veľmi ma teší aj zaradenie do reprezentačného tímu Slovenska, určite je to príjemný pocit, keď vám príde správa, že ste reprezentant a budete hájiť farby Slovenska v zahraničí,“ vyznal sa úspešný športovec. Adamova sestra Diana prišla na slávnostný ceremoniál aj s malým synčekom Leom. Karate sa venuje už deväť  rokov, je to talentovaná pretekárka, ktorá vyniká svojou rýchlosťou, precíznou technikou kopov, húževnatosťou a nasadením. „Veľmi sa teším. Nečakala som, že sa dostanem medzi najlepších, keďže som sa tomu príliš nevenovala kvôli materskej. Ale som rada. Súťaže mi veľmi chýbajú, ale zatiaľ to nejde. Keď sa vrátim na tatami, o syna sa mi bude starať mamka a pomôže aj otec a verím, že bude svojho vnuka aj trénovať,“ prezradila Diana Juráková. Trojicu karatistov uzatváral mladý talent Daniel Vasilík, žiak 3. ročníka ZŠ.

201903021043110.vz-f5156

Biely šport medzi najlepšími zastupoval lyžiar Marko Regrut, člen SKI Clubu Progres, rodinu zápasníkov zas reprezentoval Michal Galík. Medzi najlepšími nechýbal ani veľký volejbalový talent Adrián Vančo či zástupca najpopulárnejšieho športu, futbalista MFK Dávid Kyšeľa. Úspechy v netradičnom Nordic Walking zaradili medzi najlepších Viktora a Urszulu Lapšanských. Tým to ladí nielen pri chôdzi s paličkami, ale aj v manželstve.„V ňom si dokážeme vždy nájsť zlatý stred, kde sa dokážeme dohodnúť na všetkých veciach, a to nás spája. Nordic Walking je severská zrýchlená chôdza, začali sme to robiť kvôli zdravotným benefitom, ktoré poskytuje všetkým bez ohľadu na vek,“vysvetlil V. Lapšanský.

Medzi najlepšími športovcami nechýbal už trojnásobný vicemajster sveta v klasickej kulturistike Tomáš Smrek.„Byť trikrát strieborný na svete je aj pre mňa obrovský úspech, aj keď po tretí raz to trošku zamrzí. Ale budem sa tam vracať dovtedy, pokiaľ nebudem zlatý a dúfam, že tento rok to už konečne vyjde. Dúfam, že zlato príde skôr, ako by ma malo zastaviť niečo iné,“zdôveril sa úspešný športovec.

Jedenástku najlepších športovcov uzatvára Nataša Fröhlichová v kategórii fitnes, ktorá sa popri súťaženiu venuje trénovaniu mladých nádejí v gymnastike a fitness.


NOVÁ KATEGÓRIA: OBJAV  

201903021043110.vz-f5100
201903021043100.vz-f4971

Organizátori ocenili aj najlepšieho trénera, ktorým sa stal Marek „Maxo“ Kseňák, tréner mládežníckych volejbalových tímov. Po skončení úspešnej kariéry, keď prešiel niekoľko extraligových družstiev, sa začal venovať trénerstvu. Najskôr ako tréner kadetov, neskôr k nim pribudli aj starší žiaci a juniori. Pod jeho vedením začali mládežníci zbierať medaily na M-SR. V uplynulom roku to už boli dve strieborné starších žiakov a kadetov. Ocenenie si veľmi váži.„Znamená pre mňa dosť, tých športov v Ľubovni je veľa a všetky na vysokej úrovni. Ocenenie je takým zadosťučinením za prácu, ktorú robím so srdcom a robím ju každý deň. Chlapci sú fantastickí, počúvajú, máme super podmienky v klube, dá sa povedať, že pre mládež profesionálne. Je to všetko dobre nastavené a dúfam, že to tak bude pokračovať,“skonštatoval ocenený tréner.

Objavom roka sa stala Ema Šulíková, 14-ročná parkuristka, majsterka Slovenska, ktorá si bez jazdectva nevie predstaviť život a túži sa dostať na európsky šampionát.

Medzi talenty roka sa, okrem mnohých iných, zaradil aj volejbalista Patrik Satke. Bol kapitánom družstva starších žiakov, ktorých doviedol k strieborným medailám na M-SR a členom strieborného družstva kadetov.„Ocenenie znamená veľa, motivuje to k ešte intenzívnejšiemu tréningu, baví nás to, máme super tím i trénera. A asi hovorím za celý kolektív, že by sme chceli byť konečne majstri Slovenska, teda uspieť aj vo finále a nie byť stále druhí,“vyznal sa talentovaný volejbalista.


TRAJA DO SIENE SLÁVY Organizátori ocenili aj šesť najlepších kolektívov a do siene slávy vstúpili aj tri zaslúžilé osobnosti  staroľubovnianskeho športu. Michal Turkyňák, ktorého rukami prešli stovky zápasníkov a mnohí z nich zbierali medaily z majstrovstiev Československa a neskôr majstrovstiev Slovenska, ako aj z európskych a svetových pódií. V telocvični sa „pohybuje“ už obdivuhodných 34 rokov. „Chcem sa poďakovať tým, ktorí ma navrhli a tým, ktorí ma ocenili. Telocvičňa ma stále priťahuje, zatiaľ ma nevyháňajú, chlapci ma akceptujú. Budem sa snažiť vyťažiť z mojej staroby maximum a budem pracovať, dokedy sa bude dať,“ nechala sa počuť zápasnícka legenda.

201903021043100.vz-f4921

edzi ocenené osobnosti sa zaradil aj Rudolf Kovalčík, futbalista, ktorý sa medzi seniormi presadil už ako 16-ročný. Mal čuch na góly a patril k excelentným strelcom, mal povesť športového džentlmena, nikdy nezranil protihráča a počas futbalovej kariéry nevidel červenú kartu.„Pre mňa je veľká česť, že som tu, že si na mňa Ľubovňa spomenula,“reagoval zaslúžilý športovec.

Tohtoročné podujatie, ktoré sledovala do posledného miestečka zaplnená sála kina Tatra, bolo obohatené o ďalšiu novinku, živý prenos vysielaný prostredníctvom YouTube. Aj keď s menšími technickými problémami, bol určený hlavne pre tých, ktorí sa slávnosti nemohli zúčastniť osobne.        Text: Ján Petrus, foto: Vladimír Zima



201903021043090.vz-f5287

ZOZNAM OCENENÝCH ŠPORTOVCOV

Čestné uznania:Martin Jurák, Michaela Kanuščáková, Dávid Hmeľár

Osobnosti staroľubovnianskeho športu: František Krämer, Michal Turkyňák, Rudolf Kovalčík

Talent roka:Marko Bernát, Franko Bernát, Michal Šebo (MFK SĽ), Adriana Regrutová, Sára Folvarčíková (KŠKM SĽ), Veronika Dufalová, Amanda Pardusová, Christopher Pardus, Nicolas Dzadik, Jakub Šenšel (ŠKM – KK SĽ), Peter Garnek (ZK Wrestling), Matte Vilk, Brian Vilk, Patrik Satke (VKM SĽ), Liliana Rybovičová (SKI CLUB PROGRESS)

Objav roka:Ema Šulíková (jazdestvo)

Naj kolektív:Kadeti VKM, Florbalové družstvo starších žiačok ZŠ na Levočskej ul., Mladší žiaci MFK, Mladšie mini žiačky ŠŠK BASKET, Zápasnícky klub Wrestling, Mladší kadeti ŠKM – KK v športovom zápase kumite

Tréner roka:Marek Kseňák (VKM SĽ)


Naj športovec: Urszula Lapšanská (Bežecký klub SĽ): 6. miesto na MS v kat. NWŽ-50 (21 km). Viktor Lapšanský (Bežecký klub SĽ): 12. miesto na MS v kat. NWM-50 (21 km), držiteľ prestížnej GREEN CARD za perfektne zvládnutú techniku. Daniel Vasilík (ŠKM – KK): Dvojnásobný majster SR v kumite chlapci 6-7 r. a Goju Ryu karate – kumite. Celkový víťaz SP – kumite chlapci 6-7-roční +30 kg. Adam Jurák (ŠKM – KK SĽ): 2. miesto M-SR kadetov a juniorov v kumite, 3. miesto Slovenský pohár kadetov a juniorov – kumite juniori do 68 kg. Diana Juráková (ŠKM – KK): 3. miesto M-SR – kumite seniorky do 68?kg a 3. miesto M-SR – kumite seniorky BRH. Nataša Fröhlichová (KŠKM Stará Ľubovňa): 5. miesto na ME vo fitness, 4. miesto na M-SR žien a 3. miesto na juniorských M-SR vo fitness. Tomáš Smrek (KŠKM SĽ): Vicemajster sveta v Games Classic Bodybuilding. Michal Galík (ZK Wrestling): 3. miesto na M-SR vo voľnom štýle. Dávid Kyšeľa (MFK SĽ): Najlepší strelec mužstva v jesennej časti a jeden z ťahúňov MFK. Marko Regrut (SKI CLUB PROGRESS SĽ): Víťaz Východoslovenskej ligy 6-násobný víťaz Slovenského pohára predžiakov a celkový víťaz SP. Adrián Vančo (VKM SĽ): Reprezentant SR v kat. kadeti, najviac bodujúci hráč na ME. Reprezentant SR na MS stredoškolákov.

Článok bol publikovaný v ĽN č. 10 (5. marca 2019)


bottom of page