top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

POLÍCIA VARUJE: Rozmohli sa podvodné emaily

Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Starej Ľubovni v poslednom období eviduje zvýšený výskyt podaných trestných oznámení, kedy páchatelia cez rôzne emaily vylákajú peniaze od občanov.


Aj napriek často medializovaným prípadom sa stále objavujú nové prípady, kedy podvodným emailom niekto naletí. Mnohí tak prichádzajú o úspory, ostanú im prázdne rodinné účty, zoberú si pôžičky od známych či úvery z bánk a posledným riešením je pre nich polícia.


SOFISTIFIKOVANÍ PODVODNÍCI

„Polícia sa neustále a v poslednej dobe čoraz častejšie stretáva s prípadmi, v ktorých sa páchatelia v e-mailovej komunikácii alebo na sociálnych sieťach vydávajú za amerických vojakov alebo amerických vojenských lekárov na misiách po celom svete pod údajnou záštitou OSN, prípadne pracovníkov spoločnosti MICROSOFT, ktorí sa prejavom falošnej náklonnosti či inej vymyslenej legendy, napr. napadnutie počítača vírusom, snažia získať dôveru osoby s cieľom následne od nej vylákať finančné prostriedky,“ informoval Miroslav Matviak, riaditeľ tunajšieho Okresného riaditeľstva PZ. Ako doplnil, už prekvapivo milá komunikácia, ktorá však často v texte správy obsahuje gramatické chyby, zle vyskloňované slová a chýba diakritika, by mali upozorniť na to, že niekto využíva internetový jazykový prekladač.


OBETE SI VYBERAJÚ

Podvodníci podľa polície vo väčšine prípadov rozposielajú e-maily osamelým, rozvedeným či sklamaným ženám vo veku od 40 do 60 rokov. Vylákajú od nich dôverné informácie a často aj osobné údaje. V správe o sebe uvádzajú nepravdivé informácie, používajú cudzie fotografie a obeť postupnou psychologickou komunikáciou zatiahnu do situácie, na základe ktorej následne žiadajú pomoc. Požadujú uhradenie určitej sumy ako povinnej platby, často v sumách prevyšujúcich 1000 eur a viac, aby sa daná výhra, dar, trezor s peniazmi či dedičstvo mohlo previesť na účet obete. Požadované platby na účty Bitcoinovej a virtuálnej peňaženky či internetových bánk môžu byť tiež podozrivé a rizikové.

„Objasňovanie takéhoto druhu podvodov je pre políciu veľmi náročné, časovo zdĺhavé a v drvivej väčšine neúspešné. Podvodníci využívaním internetových jazykových prekladačov môžu pôsobiť kdekoľvek a komunikovať s kýmkoľvek, pričom vo väčšine prípadov ide o organizované skupiny, nachádzajúce sa najpravdepodobnejšie v niektorom zo štátov Afriky,“ dodáva šéf polície.

Komunikujúca osoba využíva migrujúce finančné účty, emailové adresy, telefónne čísla a prevody na virtuálne meny, najčastejšie BITCOIN, kde po zaslaní sú peniaze, príp. virtuálna mena pomocou rôznych softwarov cez zautomatizované transakcie preposielané a nie je ich možné dohľadať a zaistiť, vzhľadom k tomu, že pri virtuálnych menách a peňaženkách sú údaje anonymné. Zaslané finančné prostriedky, prípadne virtuálna mena sú v rýchlom časovom slede prevádzané a vyberané a páchatelia sú ťažko dostihnuteľní.

Preto polícia opätovne vyzýva občanov k obozretnosti a tiež k tomu, aby nedôverovali správam a emailom od cudzích osôb a za žiadnu cenu neposielali peniaze!


Ako nenaletieť podvodníkom?

- Na takéto typy správ nereagovať, neodpovedať, nekomunikovať a hneď ich zmazať,

- ak s takouto osobou komunikujete a doteraz ste neposlali peniaze, tak takúto osobu zablokujte, prestaňte s ňou komunikovať,

- ak ste e-mail už otvorili, neklikajte na priložené odkazy,

- neposielajte peniaze

- neposkytujte svoje osobné údaje, údaje o vašom účte v banke, čísle platobnej karty ani iné informácie, ktoré by mohli byť neskôr zneužité, taktiež neumožnite páchateľom používať na vašom počítači tzv. VZDIALENÉ OVLÁDANIE PRACOVNEJ PLOCHY.


Ilu. foto.: archív ĽMS

Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 30 (18. august 2021)

bottom of page