top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Zúfalí pacienti v čase covid-19: Nemáme kam ísť na pľúcne!

Updated: Apr 14, 2021

Spádová oblasť Starej Ľubovne je už vyše štvrťroka bez pľúcnej ambulancie. Dlhoročná špecialistka odišla do dôchodku a nájsť nového pneumológa sa zatiaľ nedarí. Odložených tak ostáva 5-tisíc zdravotných kariet. V aktuálnom období pandémie ide o problém, kedy je pľúcna ambulancia vyhľadávaná aj pre postkovidový syndróm.

Na chýbajúceho špecialistu nás upozornili viacerí čitatelia, situáciu vnímajú ako problémovú. „Obvodný lekár ma poslal na pľúcne vyšetrenie, keďže v našej nemocnici pľúcnu ambulanciu nemáme. Skúsil som šťastie inde - Poprad, Kežmarok, Bardejov, Prešov. Po desiatich telefonátoch som to vzdal. Najčastejšia odpoveď bola, cudzích neberieme,“ posťažoval sa jeden z nich. „Teraz v kovidovom čase je to najhoršie, čo sa mohlo stať. Inde vás nezoberú a doma nemáte kam ísť,“ krútil hlavou ďalší z čitateľov.


článok pokračuje pod reklamou


KRAJ I NEMOCNICA PROBLÉM RIEŠIA

O probléme veľmi dobre vedia aj zainteresovaní, záujem obsadiť ambulanciu má najmä Ľubovnianska nemocnica, ktorá je pripravená požiadať o vydanie povolenia prevádzkovať pneumologicko-ftizeologickú ambulanciu. Zohnať pneumológa sa však nedarí. Zatiaľ nepomáha ani dlhodobo zverejnený inzerát, v ktorom špecialistovi nemocnica ponúka plný pracovný úväzok a plat 2 512 eur mesačne.


Do riešenia problému sa zapojil aj Prešovský samosprávny kraj. (PSK). Ten ešte v decembri 2020 oslovil iného špecialistu so žiadosťou o výpomoc. „Oslovili sme spoločnosť PEFA, s.r.o. (MUDr. Oravec), ktorá poskytuje špecializovanú ambulantnú starostlivosť v odbore pneumológia a ftizeológia v Kežmarku, či by nebol záujem otvoriť ambulanciu v Starej Ľubovni. Avšak tento poskytovateľ zdravotnej starostlivosti by vzhľadom na  svoje personálne kapacity prevádzkovanie ďalšej ambulancie nevedel plnohodnotne  zabezpečiť,“ povedala Daša Jeleňová, hovorkyňa PSK. Podľa nej je kraj pripravený byť nápomocný v procese povolení na prevádzkovanie  zdravotníckeho zariadenia, a to rýchlym konaním. „Situácia je extrémne zložitá hlavne  vzhľadom na skutočnosť, že ide o odbornosť, ktorá je potrebná teraz v kovidovom čase a pacientov stále pribúda,“ poznamenala.


NEDOSTATOK ODBORNÍKOV HROZÍ AJ V INÝCH ODBOROCH

V celej veci sme oslovili aj ministerstvo zdravotníctva. To nám zatiaľ na naše otázky neodpovedalo. Všeobecne je však známe, že na Slovensku trpíme nedostatkom lekárov. Problém sa podľa mnohých roky iba odkladal. „Prešovský samosprávny kraj v tomto kontexte nemá veľa nástrojov ani kompetencií na zlepšenie situácie. Apeluje však na fakt, že riešenie si vyžaduje systematický a komplexný prístup najmä zo strany ministerstva zdravotníctva, ako aj zdravotných poisťovní, ktoré kontrahujú, zazmluvňujú špecialistov pre poskytovanie zdravotnej starostlivosti,“ podotkli z PSK. Zároveň upozornili, že v budúcnosti budeme zápasiť s nedostatkom odborníkov hlavne v primárnej zdravotnej starostlivosti, ale aj v odboroch, ako je psychiatria, kardiológia i imunoalergológia.


rin, hm, foto: ĽMS


Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 13 (7. apríl 2021)

bottom of page