top of page
  • Peter Rindoš

Od Starej Ľubovne povedie cesta ako na diaľnici

Updated: Aug 23, 2021

Na 1,7 kilometrovom úseku medzi Starou Ľubovňou a Chmeľnicou budú obmedzenia pre opravu cesty trvať približne dva týždne. Už hodinu po položení koberca budú môcť vodiči po vynovenej vozovke jazdiť.

V týchto dňoch už Slovenská správa ciest rozbehla rekonštrukciu cesty prvej triedy, trvať má dva týždne, staviteľ však sľubuje, že obmedzenia sa dotknú vodičov v menšej miere. „Na opravu úseku cesty I/68 Stará Ľubovňa – Chmeľnica sa použije dvojvrstvový emulzný mikrokoberec s rozlohou takmer 20-tisíc metrov štvorcových Tenká vrstva, ktorá sa na povrchu vytvorí, cestu zapečatí a predĺži jej životnosť. Vodiči tak budú môcť jazdiť po vozovke, ktorá má oproti tej pôvodnej lepšie protišmykové vlastnosti a zvýši sa ich bezpečnosť,“ povedal Štefan Balint ml., špecialista zo spoločnosti Eurovia, ktorá vozovku opraví.


Podobný povrch je aj na diaľniciach

Počas obmedzení bude doprava riadená prostredníctvom regulovčíkov. Pri oprave bude použitá špeciálna technológia, ktorá má urýchlene zabezpečiť tvrdnutie povrchu vozovky vďaka syntetickým vláknam, ktoré emulzný mikrokoberec obsahuje. Pomôcť to má k zvýšenej drsnosti a lepšiemu odvádzaniu vody. Podobný koberec sa využíva napríklad na diaľniciach alebo rýchlostných cestách.

Celkové náklady na opravu takmer dvojkilometrového úseku sú v hodnote vyše 200-tisíc eur.



Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 30 (18. august 2021)


bottom of page