top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

VIDEO Ocenili najúspešnejších v oblasti kultúry a vzdelávania

Updated: Jun 18, 2021

Slávnostné odovzdávanie ocenení Najúspešnejší reprezentant mesta v oblasti kultúry a vzdelávania za rok 2020 sa uskutočnilo 3. júna, tentoraz v komornejšom duchu v obradnej sieni mestského úradu. Komisia vzdelávania, kultúry a cestovného ruchu navrhla udeliť šesť ocenení talent roka, 10 v kategórii najúspešnejší reprezentant mesta a 29 ďakovných listov.



Ocenenie talent roka môžu získať mladí umelci do 15 rokov. Najmladšou členkou tejto kategórie sa stala Soňa Čandíková: „Mám rada maľovanie aj písanie, ale tiež sa chodím hrať von. Niekedy mi popritom napadne, akú básničku by som mohla napísať.“ Za minulý rok pribudlo do jej zbierky 12 ocenení z prestížnych celoslovenských literárnych súťaží. Publikovala v Dotykoch, zborníkoch z literárnych súťaží i v prílohe prestížneho časopisu Vertigo.


Ocenenie najúspešnejší reprezentant mesta si prevzalo až šesť literárnych tvorcov. „Získali desiatky ocenení na celoslovenských a medzinárodných literárnych súťažiach, publikovali v rôznych zborníkoch, časopisoch i v rozhlase. Okrem toho pravidelne recitujú, účinkujú v hradných divadlách, v historických scénkach na Ľubovnianskom jarmoku a moderujú rôzne podujatia,“ uviedla Eva Kollárová z MsÚ.



FOTOGRAF I IKONOPISEC

Medzi ocenenými bol aj staroľubovniansky fotograf Milan Malast, ktorý vlani získal v konkurencii 2 147 fotografií bronzovú medailu na súťaži Bardaf international Exhibition, resp. Gabriel Grund memorial 2020. Do súťaže sa prihlásilo 214 autorov zo 48 štátov sveta.

Absolútnou víťazkou súťaže Technické talenty 2020+ sa stala Milota Folvarčíková. Uspela s ekologickým projektom Doba (ne)plastová. „Ocenenie vždy poteší, je to znamenie toho, že človek pracuje najlepšie, ako vie. Chcem poďakovať svojej sestre, ktorá mi s prácou pomáhala,“ povedala M. Folvarčíková.


V Technických Talentoch 2020+ uspel aj projekt súrodencov Moniky Sásovej a Gabriela Sása. Vymysleli aplikáciu na vyučovanie japonského jazyka, ktorá uspela v dvoch súťažiach. „Veľmi ma potešilo, že som tu mohla byť a som naozaj rada, že sme získali túto cenu,“ priznala M. Sásová, ktorá tiež získala ocenenie na medzinárodnej výtvarnej súťaži LIDICE.


Výnimočne nadaným talentom je aj Martin Červeňák, ktorý sa venuje písaniu ikon. Veľkým zážitkom pre neho bolo stretnutie s gréckym ikonopiscom Papadopoulosom, ktorý ho zasvätil do tajov písania ikon v byzantských chrámoch. „Ďakujem za podporu mojej pani učiteľke a rodičom. Som rád, že sa tomu môžem venovať, momentálne pracujem na ikone sv. Marty a ikone sv. Anny,“ prezradil mladý ikonopisec. Všetkých ocenených, vrátane ďakovných listov nájdete na www.staralubovna.sk.


NAJÚSPEŠNEJŠÍ REPREZENTANT MESTA

MÁRIA BARNOVSKÁ - vlastná literárna tvorba, umelecký prednes

BARBORA LANGOVÁ - vlastná literárna tvorba

KATARÍNA MELCHEROVÁ - vlastná literárna tvorba

EMA FRÖHLICHOVÁ - vlastná literárna tvorba, umelecký prednes

KLAUDIA RYBOVIČOVÁ - vlastná literárna tvorba

ADAM KOLLÁR - vlastná literárna tvorba

MILAN MALAST - umelecká fotografia

MONIKA SÁSOVÁ A GABRIEL SÁS - vzdelávanie

MARTIN ČERVEŇÁK - výtvarná tvorba, umelecký prednes

MILOTA FOLVARČÍKOVÁ - vzdelávanie


TALENT ROKA 2020

PETER SOKOL - hra na akordeóne

SÁRA SOKOLOVÁ - hra na akordeóne

TINA STRENKOVÁ - vlastná literárna tvorba, umelecký prednes

SOŇA ČANDÍKOVÁ - vlastná literárna tvorba

EMA JELEŇOVÁ - vlastná literárna tvorba, umelecký prednes

MATÚŠ DUBJEL - vlastná literárna tvorba


Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 22 (9. jún 2021)


bottom of page