top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Malý Pieninský maratón láka prírodnou scenériou


Patrí k najkrajším a najobľúbenejším na Slovensku! Malý Pieninský maratón je vďaka organizácii, celkovej atmosfére, ale tiež pre dokonalú prírodnú scenériu obrovským zážitkom pre bežcov. V minulých dňoch sa na 18 kilometrovú trať medzi Červeným Kláštorom a Lesnicou postavili desiatky milovníkov zdravého životného štýlu.

Obľúbené preteky v malebných Pieninách, ktoré sú zároveň memoriálom Bohuša Ježíka, majú za sebou 22. ročník. Ich začiatky siahajú do roku 1982, kedy napísali desaťročnú históriu, po nej však prišla dlhá pauza.


Účastníci s komfortom Bežecké podujatie obnovili nultým ročníkom v roku 2008, kedy sa organizácie zhostil staroľubovniansky bežecký klub. „Malý Pieninský maratón v súčasnosti aj za pomoci partnerov organizujeme v našom občianskom združení. Beží sa prielomom Dunajca z Červeného Kláštora do Lesnice a späť. Priestory štartu a cieľa sú v kúpeľoch, kde je výborná logistika a komfort pre účastníkov,“ povedal Ladislav Šimko (na fotografii), známy vytrvalostný bežec a v tomto prípade hlavný organizátor. Ako dodal, záujem o podujatie je veľký, keďže ide o národný park, platí preň limit maximálne 250 bežcov. „Ohlasy sú také, že by sme dokázali naplniť aj dvojnásobnú kapacitu, treba ale rešpektovať pravidlá.“


Na podujatí aj množstvo Staroľubovňanov Na pretekoch sme aj tento rok videli bežcov z celého Slovenska. Početné zastúpenie mal bežecký klub Ladislava Marasa z Prešova. Jeho líder stál pri obnove podujatia a na pretekoch nechýbal ani tento rok. „Chodieval som tu ešte v minulom storočí, potom však prišlo hluché obdobie, kedy sa Malý Pieninský maratón nekonal. Pri znovuzrodení podujatia som pomáhal Ladislavovi Šimkovi a je dobre, že sa v tom pokračuje. Je to výnimočné podujatie v nádhernom prostredí okolo Dunajca a majú veľké čaro,“ povedal po dobehnutí do cieľa. Medzi štartujúcimi nechýbali mnohí Staroľubovňania, medzi nimi sme zahliadli napríklad primátora Starej Ľubovne, hlavného kontrolóra, zástupcov z polície i prokuratúry. Viacerí si atmosféru užívali s najbližšími priamo na trati. „V podstate sme behali, akoby jedna rodina a ťahali sme jeden druhého. Trať bola úžasná a rovnako aj počasie,“ povedala Ľubomíra Jelenčíková, ktorú doplnila Daniela Vasilíková. „Behali sme po rovine, takže pre mňa to nebolo až také náročné. Tiež sme prechádzali lesom, takže nebolo až tak horúco. Celkovo bolo všetko super.“ Premiéru na 18-kilometrovej trati zažila Lucia s partnerom, s ktorým sa pri dobehnutí do cieľa držali za ruky. „Som na seba hrdá, že som to zvládla,“ poznamenala spokojne. „Chvíľu som tu aj pomáhal pri organizácii a teraz sa tu veľmi rád vraciam kvôli atmosfére, kamarátom a prostrediu,“ doplnil Miroslav Dic.


V štafetách sa darilo Hudákovcom Víťazom pretekov sa napokon časom 1 hodina, 3 minúty a 23 sekúnd stal Adam Mihalov z Prešova. Medzi ženami dominovala Simona Čonková z prešovského Maras tímu časom 1:20:43. V súťaži štafiet, ktoré tvorili dvojice pretekárov, mali najlepší čas Anton a Ľuboš Hudákovci zo Starej Ľubovne. Pri slávnostnom vyhlasovaní výsledkov rozdali organizátori desiatky vecných odmien a pripravili aj tombolu. Už v ďalších mesiacoch budú spriahať plány na ďalší ročník podujatia. Peter Rindooš, foto: ĽMS






Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 35 (22. september 2020)

bottom of page