top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Cestovanie na dovolenku s domácim miláčikom

Chystáte sa na rodinnú dovolenku a chcete so sebou zobrať aj svojho domáceho miláčika? Existujú tisíce chovateľov, ktorí so svojimi zvieratami bežne cestujú, takže sa dá všetko zvládnuť. Aké podmienky musia spĺňať, aby mohli opustiť hranice?


Za spoločenské zviera sa podľa nariadení EÚ považuje pes, mačka a fretka. Tieto tri druhy zvierat môžu opustiť SR s tým, že budú mať pas spoločenského zvieraťa, budú začipované a budú mať očkovanie proti besnote. „Pre cestovanie s inými zvieratami, napr. morča, sa vzťahujú osobitné vnútroštátne predpisy.


Európsky pas pre spoločenské zvieratá vydáva veterinárny lekár poverený na vydávanie pasov (drvivá väčšina súkromných veterinárnych lekárov) a je vydaný na základe identifikácie – označenie zvieraťa mikročipom. Teda každé zviera, ktorému má byť vystavený pas, musí byť začipované. Podrobnejšie informácie pre verejnosť sú uvedené na stránke kvlsr.sk,“ ozrejmil veterinárny lekár Slavomír Truska.

V Európskom pase sa nachádza opis vášho domáceho miláčika a údaje o ňom, vrátane jeho mikročipu, ako aj zápis o očkovaní proti besnote a kontaktné údaje vlastníka a veterinára, ktorý pas vydal. Jeho platnosť je doživotná za predpokladu, že váš domáci miláčik má platné očkovanie proti besnote.


Pri cestovaní do niektorých krajín sa tieto podmienky môžu líšiť, napr. ak cestujete do Veľkej Británie, Malty, Írska alebo Fínska je okrem vyššie spomínaných potrebné aj odčervenie zvieraťa v presne stanovenom časovom intervale. „Preto odporúčam sa vždy presne vopred informovať o podmienkach vstupu zvierat na územie krajiny, do ktorej cestujete,“ dodal veterinár.

Ak smerujete so svojím chlpáčom do jednej z krajín mimo EÚ, okrem spomenutých náležitostí budete potrebovať tiež certifikát od veterinára určený pre konkrétnu krajinu, do ktorej cestujete.


Cestovná taška zvieraťa

Neodmysliteľne dôležitými náležitosťami cestovnej tašky zvieraťa je krmivo, na ktoré je zviera zvyknuté, nespoliehajte sa na to, že v zahraničí nájdete presne to jeho, pre pokoj zvieracej duše pribaľte aj jeho deku alebo pelech či hračku. Nie menej dôležitá je aj vôdzka či náhubok, miska na vodu a krmivo či krabička prvej zvieracej pomoci. Štítok na obojku s uvedenou adresou miesta pobytu a trvalou adresou je tiež zmysluplné v prípade zatúlania zvieraťa.

Netreba zabudnúť aj na lieky, ak vaše zviera niektoré dlhodobo užíva a veterinár radí myslieť predovšetkým aj na ochranné prostriedky proti vonkajším parazitom. „Okrem vakcinácie proti besnote odporúčam mať zviera vakcinované aj proti ostatným ochoreniam (tzv. kompletná vakcinácia alebo DHPPiL) a zabudnúť netreba ani na kvalitné a osvedčené prípravky proti vonkajším parazitom – pri ich výbere sa poraďte s veterinárnym lekárom. Taktiež odporúčam si vopred zistiť, či je v oblasti, do ktorej cestujete, nejaké veterinárne pracovisko, ak by zviera potrebovalo urgentne pomoc,“ upozornil veterinárny lekár.


Preprava lietadlom

Cestu autom či vlakom ste už spoločne zvládli? Ale čo ak je nevyhnutné dopraviť sa lietadlom. Nakoľko pomerne málo leteckých spoločností umožní vášmu zvieratku pobyt na palube lietadla v prepravke pod sedadlom, je nútené zviera stráviť o samote istý čas v boxe v úložnom priestore v podpalubí lietadla, čo môže byť preň nie najlepším zážitkom. „Pri ceste lietadlom môžu byť zvieratá vystavené veľkému stresu, preto treba zvážiť použitie prípravkov na zníženie stresu. Sú to tie isté prípravky, ktoré majitelia zvierat používajú napríklad na Silvestra. Aj v tomto prípade odporúčam konzultovať to so svojím veterinárnym lekárom,“ uzavrel Slavomír Truska.

Lekárnička prvej zdravotnej pomoci zvieraťa Náplaste – rôzne veľkosti Rukavice Lepiaca páska Nožnice Čistiace utierky Pinzeta na kliešte Obväz a samolepiaci obväz Záchranná izotermická prikrývka

Slučka na ňufák Injekčná striekačka Ovínadlo

Jana Blašková, foto: archív S.T.

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 24 (22. jún 2022)





bottom of page