top of page
  • Writer's picturePhDr. Eva Halamová

Žiaci upozornili na nebezpečné miesta

Updated: Jul 23, 2020


V ZŠ na Komenského ulici sa v utorok diskutovalo so zástupcami polície a samosprávy. Na nebezpečné miesta pred školou ich upozornili samotní žiaci. A očakávali od nich aj riešenia.


Priestor s parkoviskom pred najväčšou ZŠ-kou v meste je nepochybne kritickým miestom. Stalo sa tu dokonca aj niekoľko nehôd. „Bezpečnosť nie je na 100 percent pri žiadnej škole, aj preto chodieva naša hliadka každé ráno dávať pozor na priechody pre chodcov, aby deti prešli do školy bez ujmy na zdraví,“ vysvetlil náčelník mestskej polície Oskár Ščigulinský. Ako dodal na margo situácie pred Komenského, „všetko je to o tom, že rodičia vozia deti až do školy, a tak vznikajú kolízie. Deti však musia tiež dbať na svoju bezpečnosť.“ A práve preto vzali žiaci iniciatívu do svojich rúk. Od začiatku roka si dôkladnejšie všímali prostredie okolo seba. Stalo sa tak v rámci projektu Nadácie pre deti Slovenska Bezpečne v škole. Okrem minulotýždňovej diskusie a obhliadky nebezpečných miest pred školou sa toho za šesť mesiacov trvania projektu urobilo oveľa viac. „Farebne sme označili rizikové miesta, o ktoré deti môžu zakopnúť a nálepkami smajlíkov upozornili na schody a vchody do budov. Tiež sme navrhli informačné tabule, ktoré budú osadené pri vchodoch do jednotlivých budov, aby deti nezabudli, že majú mať oči otvorené,“ zosumarizovala veci, ktoré spoločne s deťmi urobili, učiteľka Monika Obrochtová.

Komenského-Bezpečne v škole3

Žiaci ZŠ na Komenského ul. pri diskusii načrtli množstvo problémov, s ktorými by im Mesto mohlo pomôcť. Podľa prísľubov by sa veci mali čochvíľa pohnúť dopredu. 


Samospráva im pomôže Po diskusii žiakov s príslušníkmi mestskej polície a zástupcom mesta im samospráva prisľúbila pomoc. Bezpečnosť v meste a školách je totiž prvoradá, a tak sa radnica v krátkom čase postará o vyriešenie troch najvážnejších problémov školy. „V pláne je zosekať betónový prah, ktorý je pri obrubníkoch a urobiť z neho bezbariérový asfaltový nábeh (na fotografii). Chceme tiež odstrániť nebezpečné výstupky na oceľových stĺpoch pri škole a upraviť kanalizačnú šachtu, ktorá je priamo pri chodníku. Pravdepodobne sa zdvihne a upraví na úroveň terénu,“ vymenoval práce, ktoré sú potrebné Michal Sovič z odd. výstavby a územného rozvoja MsÚ. Ako doplnil, v rámci RPM to vedia Verejno-prospešné služby mesta vyriešiť hneď. A nebude to ani veľa stáť. Čo sa týka chodníka, na mestskom úrade budú aj o tom diskutovať. Žiaci aj učitelia tak majú nádej, že do konca prázdnin im osadia betónové alebo iné stĺpiky či nejakú zátarasu, ktorá vytvorí priestor na to, aby mohli bezpečne prejsť z jednej budovy do druhej.


bottom of page