top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Spoločnosť Ekos povedie primátor mesta

Updated: Jan 17, 2022

Primátor mesta Stará Ľubovňa bude zastávať aj post šéfa mestskej spoločnosti Ekos. Vo funkcii ho po tom, čo sa do výberového konania na uvoľnený post po Jánovi Kundľovi nikto neprihlásil, potvrdili aj poslanci.


Voľná stolička v eseročke s 55 zamestnancami ostala ku koncu minulého roka, keď dovtedajší riaditeľ Ján Kundľa, ktorý viedol firmu od júna 2018, podal z bližšie nešpecifikovaných dôvodov výpoveď. „Je to škoda, lebo neraz prejavil svoju fundovanosť k téme odpadového hospodárstva. Počas jeho pôsobenia sa podarilo obnoviť vozový park, ako aj zastabilizovať množstvo komunálneho odpadu a čo je veľmi podstatné, množstvo recyklovaného odpadu zaznamenalo 100-percentný nárast,“ poznamenal primátor. Ako dodal, spoločnosť má rozbehnuté viaceré projekty, aj s prienikmi na mestskú samosprávu. „Máme jasný cieľ a víziu, bude to ale ťažké,“ poznamenal Ľ. Tomko. Okrem riešenia prekládkovej stanice či mechanicko-biologickej linky stojí pred mestskou firmou celkové koncepčné riešenie odpadového hospodárstva.



Viacerí odchádzajú do dôchodku

Ďalšou boľačkou je personálna otázka, Ekos pociťuje nedostatok zamestnancov. Viacerí sú v dôchodkom veku, kým v priebehu rokov 2015 až 2019 odchádzali do penzie priebežne 1 - 2 zamestnanci, vlani to boli už štyria a na tento rok sú avizované tri odchody. Ako odznelo aj na zastupiteľstve, bude tu nutné riešiť aj platovú poddimenzovanosť. Primátor tu vidí možnosť prieniku zamestnancov aj cez sociálny podnik VPS, ktorého je tiež konateľom. Obavy zo zastávania viacerých významných funkcií primátorom mesta vyjadrila poslankyňa Klaudia Satkeová. Novú funkciu bude primátor vykonávať bezodplatne.


Foto: archív ĽMS, MsÚ

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 1 (12. január 2022)



bottom of page