top of page
  • Peter Rindoš

Šokujúci prestup do Redfox Ľubovňa: Čo stálo za príchodom Erika Jendriška?

Do kádra futbalistov Redfox Ľubovňa FC pribudol bývalý slovenský reprezentant Erik Jendrišek! Treťoligista zo Starej Ľubovne označil jeho príchod za prestup storočia. Po viacerých mediálnych výstupoch smerovaných na hráča sme sa na pohnútky i zaujímavosti okolo podpisu zmluvy s 37-ročným hráčom opýtali zástupcu generálneho partnera klubu Digiucto.sk Štefana Lazorčáka.


O príchode E. Jendriška do Starej Ľubovne sa mnohým zrejme ani len nesnívalo. Okrem reprezentačných skúseností má za sebou aj bohatú kariéru v zahraničí. Naposledy pôsobil v klube na Liptove v druhej najvyššej súťaži u nás. „Keď som sa dozvedel, že samospráva v Liptovskom Mikuláši znížila futbalistom rozpočet z 200-tisíc na 80-tisíc eur, hovoril som si, že budú zrejme chcieť ušetriť na jednom z najdrahších hráčov. V momente, keď sme Erika Jendriška oslovili, ešte nebolo jasné, že by mal v Liptovskom Mikuláši skončiť. O Erika bol záujem aj z Poľska. Pravdupovediac, nevedeli sme, ani čo by sme mu mali ponúknuť, aby sme ho neurazili. Preto sme mu povedali len to, že máme o neho veľký záujem a nech povie, za akých podmienok by bol ochotný nám pomôcť s postupom v Starej Ľubovni. Tak sa teda rozhodoval medzi tým, či ostane v Mikuláši, prestúpi do Poľska alebo do Starej Ľubovne,“ priblížil prvé úvahy Š. Lazorčák.


Príchod Jendriška má vzbudiť ešte väčšiu pozornosť

Rodák z Trstenej hrával ešte v minulej sezóne najvyššiu slovenskú súťaž. Klub v ňom získava veľkú posilu nielen na hráčskom poli, ale aj osobnostne. „Kvalitatívne nám v tretej lige bezpochyby pomôže. Zároveň sme v klube presvedčení o tom, že ani jeho vek (37) nie je prekážkou. Rovnako sme o tom boli presvedčení pri angažovaní Michala Piter-Bučka (37), bývalého kapitána Sandecje Nowy Sacz, ktorý vyhral anketu o najlepších hráčov tretej ligy Východ, v ktorej hlasovali tréneri a je našou veľkou oporou v zadných radoch. Od Erika si sľubujeme góly, jeho príchod má zároveň nesmierny dosah na marketing v klube, ktorý sa nám bude robiť jednoduchšie. Očakávame teda aj to, že Erik vzbudí väčší záujem médií o Starú Ľubovňu a priláka doteraz váhajúcich fanúšikov na štadión a prinesie nám ďalších fanúšikov a návštevníkov aj spoza nášho regiónu,“ doplnil

Š. Lazorčák.


Dohoda znie do júna

Cieľom Redfox bude aj pred jarnou časťou sezóny zabojovať o víťazstvo v súťaži a postúpiť do druhej najvyššej súťaže. Tím sa momentálne nachádza na treťom mieste so stratou siedmich bodov na vedúci Stropkov. „Budeme to mať ťažké, ale pre nás, ako nováčika tretej ligy, by to bol krásny futbalový sen s titulom, ktorý by bol už tretí v rade (predchádzajúce tituly získal klub v piatej a v štvrtej lige, pozn. red.).

Okrem hráčskej pozície by mal E. Jendrišek pôsobiť v Starej Ľubovni aj pri malých futbalistoch. „Dohodli sme sa, že bude nápomocný aj pri našej mládeži. V Ružomberku má futbalovú škôlku a v Starej Ľubovni by sme na to chceli nadviazať. Naše deti z klubu budú mať exkluzívnu možnosť zapojiť sa do individuálnych tréningov pod vedením slovenského exreprezentanta a účastníka majstrovstiev sveta, ktorý má EUFA B licenciu,“ povedal Š. Lazorčák.

S niekdajším najlepším kanonierom v slovenskej najvyššej súťaži sa v Redfox zatiaľ dohodli na zmluve do júna tohto roka. „Ak sa nám podarí postúpiť, budeme musieť celý klub nastaviť na profesionálnu ligu. Ak nie, budeme sa musieť ponaučiť z chýb a rozhodnúť sa, či pôjdeme cestou stabilizácie alebo opätovného pokusu o postup do 2. ligy. Preto sme sa s Erikom dohodli na spolupráci do konca tejto sezóny s možnosťou predĺženia spolupráce,“ spresnil zástupca generálneho partnera.

Nemal prehnané nároky
Z osobného stretnutia s Erikom Jendriškom boli v Starej Ľubovni nadšení, okamžite bolo vidieť, že ide o profesionála. „Je to skromný futbalista, bez maniérov a bez prehnaných nárokov. Myslím, že sa postavil k tomu tak, že ide hrať 3. ligu, ktorá má štatút amatérskeho futbalu a vedel, aké sú podmienky v tejto lige a na Slovensku. Preto aj finálna dohoda bola pre náš klub akceptovateľná. Výrazný vplyv na dohodu malo aj to, že vzhľadom na to, že trénujeme trikrát do týždňa, bude stíhať jeho novú prácu, ktorou sa chce postupne zaradiť do bežného života mimo aktívneho profesionálneho hrania,“ povedal Š. Lazorčák. 

 (Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 4, 31. januára 2024)

bottom of page