top of page
  • Writer's pictureMgr. Peter Šlosár

Ľudí v Podsadku trápi zlý stav cintorína

Updated: Jul 7, 2020


dav

Cintoríny v meste prešli v minulom roku azda najrozsiahlejšou rekonštrukciou posledných desaťročí. Do správy mestskej VPS-ky, ktorá sa o ich údržbu stará, patrí aj ten v Podsadku, no podľa niektorých je oproti tým v meste zanedbávaný a čoraz častejšie sa v jeho okolí vytvárajú skládky odpadu.


Ľudí trápi najmä spodný prístup na staršiu časť cintorína. Prekáža im hlavne neupravená cesta, ktorá je v prípade zlého počasia len ťažko prejazdná, navyše kanál, ktorý z cintorína odvádza dažďovú vodu priamo na vstupnú cestu, vraj neplní svoj účel. Stačí slabý dážď a prístupová cesta je takmer celá zaliata vodou a prístup na cintorín nemožný. ,,Bola som aj na mestskom úrade, upozornila som na všetky problémy, ktoré tam sú, no bez výsledku,“ uviedla Marta Miškovičová, podľa ktorej nebola jediná, čo na problém upozornila.


NEPOKOSENÉ AJ WC V PRÍRODE Okolie cesty je zase miestom pre odpadky, ktoré vo vysokej tráve nevidno a práve to je hlavným dôvodom, prečo tam končia nepotrebné veci. ,,Bolo tam vidieť aj bežný odpad vo vreciach z domácností, ale aj staré kočiare či kufre,“ uviedla sťažovateľka. A práve vysoká tráva je podľa jej slov dôvodom aj ďalšieho problému, ktorý treba riešiť bezodkladne. Poniektorí obyvatelia z tunajšej osady si totiž dané miesto mýlia s toaletou. ,,Keď je teplo a zasvieti slnko, tak to sa nedá vydržať, ten zápach je proste nepríjemný,“ uviedla M. Miškovičová. A jej slová potvrdil aj člen tzv. rómskej hliadky. ,,Vieme o tomto probléme, aj sa nám ľudia sťažovali. Snažíme sa upozorňovať miestnych obyvateľov, aby to nerobili, no bez výsledku. Budeme to musieť riešiť inak,“ uviedol koordinátor Miestnej občianskej poriadkovej služby (MOPS) Ivan Korčkovský.


ZARASTENÝ CINTORÍN Ľudí trápi aj zlý stav cintorína, ktorý je podľa nich zanedbávaný. ,,V meste sa už cintorín kosil druhýkrát a tu nič. Myslím si, že keď ľudia v Podsadku tiež platia dane aj za hrobové miesto, tak by si zaslúžili minimálne takú úpravu ako v meste,“ povedala M. Miškovičová, ktorú vo vysokej tráve vystrašili aj hady.  Údržbu všetkých cintorínov v meste vrátane toho v Podsadku, ktorých celková rozloha je približne 5 hektárov, zabezpečujú iba traja ľudia mestskej firmy VPS. ,,Najprv sa vykosí starý cintorín, lebo je v centre mesta, potom Podsadok, a tak nový cintorín. Nikdy sa nestáva, že v meste pokosíme dva razy po sebe, a tak ideme do Podsadku. Poprosil by som ľudí o trpezlivosť, keďže pri takých hektároch, keď to majú na starosti iba traja ľudia, sa to inak nedá,“ uviedol riaditeľ VPS-ky, Ľubomír Krett, ktorý spresnil, že cintoríny sa kosia asi v 3-mesačných intervaloch. ,,Nechcem na nikoho útočiť, iba chcem, aby to bol tiež dôstojný cintorín, aby to bolo čisté, slušné,“ uzavrela M. Miškovičová.


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 26 (3. júla 2018)


bottom of page