top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Ľudovú hudbu má v krvi. Janka Markovičová zdedila talent po ockovi

Rusínska kultúra v našom regióne nevymrie aj vďaka mladým nadšencom a talentom z regiónu. Medzi takéto talenty a skvosty patrí aj len dvanásťročná Janka Markovičová, žiačka šiestej triedy ZŠ na Komenského ulici v Starej Ľubovni.



Dievčina je už vo svojom mladom veku populárna na sociálnych sieťach. Vydala totiž už druhý videoklip. Piesne spieva v rusínskom nárečí a veľkým plusom je aj hra na husle.

NA KONTE DVA VIDEOKLIPY

Janka Markovičová má korene v rusínskej obci Kamienka. V rodine má folkloristov, ktorí sa ľudovým piesňam a tradíciám venujú. Otec Milan je známy muzikant z kapely Junior. „Janka už odmala spievala melódie počutých piesní. Spievanie ju veľmi nadchlo. Keď nastúpila do prvého ročníka, chcela hrať na hudobné nástroje, vybrala si husle,“ prezradil hrdý otec, ktorý s dcérou skúša a pomáha jej v hudobnom smerovaní. Aj hudbu a spevy kolied, ktoré Janka vydala, nahrávali doma spolu s otcom. „Koncový master sa spracoval v štúdiu Jána Andrejku, videoklip nahral kameraman Mário Stašák, aj im patrí veľké ďakujem, že sme mohli zverejniť krásny videoklip. Prvý sa nahrával na Námestí sv. Mikuláša pri kostole v Starej Ľubovni, ten druhý v tunajšom skanzene, kde si mohli zahrať aj moji rodičia, teda Jankina babka a dedko,“ spresnil Milan Markovič.


TÚŽI SPIEVAŤ PRED PUBLIKOM

Janka sa už v minulosti zúčastnila viacerých súťaží, ktorými reprezentovala náš región. Zlato v hrdle predviedla aj na speváckych súťažiach organizovaných ZŠ Komenského, Talent najmenších, kde si vyspievala 2. miesto. V tunajšom Centre voľného času si z Vŕbovej píšťalky odniesla prvé, druhé aj 3. miesto a zo súťaže Miss bábika 1. miesto. S kolektívom Detská ľudová hudba Ľubovňanček získala aj prvé miesto v Rumunsku. „Navštevujem aj Základnú umeleckú školu Jána Melkoviča v Starej Ľubovni. Učím sa na husle pri pani učiteľke Jane Sivuľkovej. V Ľubovňančeku som primáškou a ten vedie pán učiteľ Radovan Nestorik. So spevom mi pomáha pani Alena Zreľaková,“ spresnila Janka, ktorá si v budúcnosti praje úspešne absolvovať ZUŠ-ku a spolu s Ľubovňančekom reprezentovať slovenskú kultúru aj v zahraničí. „Chcela by som ísť aj na nejaký festival a vystúpiť pred veľkým publikom naživo. To by bol môj sen a tiež by som chcela natočiť ďalší klip, nejakú tradičnú ľudovú pieseň,“ prezradila o svojich plánoch talentovaná dievčina.


SPOZNÁVAJÚ JU NA ULICI

Janku podporuje celá rodina, rodičia aj starí rodičia, aj dve mladšie sestry. Jankinu mamu teší aj podpora z okolia, od ľudí, ktorých nepoznajú. „Hlavne tie vianočné klipy majú úspech, o čom svedčí aj pochvala od ľudí. Na ulici ju spoznávajú vďaka nim. Podľa slov ľudí, koledy potešili ich srdcia a niektorých až dojali,“ nechala sa počuť hrdá mama Jana, podľa ktorej jej dcéru podporuje aj škola a spolužiaci, ktorí sledujú a lajkujú videá, zdieľajú ich na sociálnej sieti. Doma si želajú, aby Janka pokračovala v šírení ľudovej hudby a tradícií aj naďalej a robila radosť ľuďom svojím talentom.

Alena Dudláková, foto: archív J.M.

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 4, 31. januára 2024)



bottom of page