top of page
  • Peter Rindoš

Ľubovnianski bežci: Počas víkendu zvládli 500 kilometrov!

Ľubovnianski bežci opäť dokázali prekonať vyše 500 kilometrovú trať Košice – Bratislava. Zo štafetových pretekov, ktoré sa konali v júni, si tak odniesli nekonečnú radosť z behu a potvrdili si, že každý člen tímu dokáže prekonávať seba samého.



Na interaktívny štafetový beh The Run Slovakia sa skupina našich dvanástich vytrvalcov vybrala po minulej premiére po druhýkrát. „Minulý rok sme boli na pretekoch nováčikom, teraz sme už vedeli, do čoho ideme. Trať bola náročná, išli sme však jeden za druhého, pretože, ak vidíte, že sa kolega snaží, nesmiete povoliť,“ povedal nám jeden z lídrov Ľubovnianskych bežcov Marián Kováč.



Ľubovnianski bežci na pretekoch The Run Slovakia.

Lepšie behy v kopcoch

V konkurencii 38 tímov síce Staroľubovňania nezopakovali skvelé piate celkové miesto spred roka, aj teraz však statočne bojovali. Napokon bolo z toho umiestnenie na celkovej 19. priečke, každý zabehol desať kilometrov a striedal ho ďalší. „Tento rok sa zišla oveľa silnejšia konkurencia. Nám sa darilo najmä v horskom prostredí. Napríklad v Tatrách sme dosahovali časy medzi najlepšími. Skrátka sme zvyknutí behať vo vyššej nadmorskej výške. Horšie to už bolo na západe Slovenska, keď sme sa blížili k Bratislave. Panovala úmorná horúčava,“ prezradil Richard Goc, ďalší z partie Ľubovnianskych bežcov.


Na pretekoch panuje žičlivosť

Beh z východu na západ Slovenska nebol o umiestnení, skôr ide o veľké dobrodružstvo so stopercentným výkonom. „Môžeme to nazvať všelijako, pokojne aj čunder. Celé to treba zažiť, je to totiž o prekonávaní seba samého,“ poznamenal M. Kováč.

Každý z dvanásťčlennej partie musel počas behu zájsť vyše 42 kilometrov, aj preto si to vyžadovalo extrémnu vôľu a nasadenie. „Dá sa povedať, že je to dobrodružstvo, ktoré prežívate na trati a v aute, kde sa striedate s kolegami. Zažívate situácie, kedy prespávate na parkoviskách a na rôznych miestach. Medzi pretekármi panuje družná atmosféra, cítite žičlivosť,“ dodal R. Goc.

Neformálnu skupinu Ľubovnianskych bežcov tvorí partia nadšencov, ktorí sa stretávajú každú nedeľu od siedmej hodiny ráno pri večierke vedľa starého cintorína.



Rozlúčka s kapitánom Lukášom


Ľubovnianski bežci sa prednedávnom rozlúčili so svojím kolegom Lukášom Ogurčákom (druhý sprava), ktorý odišiel do Talianska.

Po The Run Slovakia sa v spoločnosti užšej skupiny zúčastnili asi 60 kilometrového behu z Ľubovnianskeho hradu do poľského Rytra. „Ďakujeme ti Lukáš a drž sa tam,“ odkázali mu súputníci z tratí.

Zaujímavosťou behu zároveň bolo, že medzi ženami sa stala víťazkou Kristína Šugereková Hanečáková.




foto: archív ľubovnianski bežci

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 25 (29. jún 2022)

bottom of page