top of page
  • Writer's pictureMgr. Peter Šlosár

Ďalšia novinka pre turistov

Updated: Jul 7, 2020


dav

Turistom, ale aj domácim, ktorí zavítajú na hrad Ľubovňa, je k dispozícií ďalšia atrakcia. V jeho tesnej blízkosti vyrástlo výnimočné vojenské múzeum, ktoré je na Slovensku jediné svojho druhu.


Vojenská expozícia vyrástla medzi hradom a skanzenom. Je pomenovaná po Michalovi Strenkovi, rodákovi z Jarabiny, ktorý spolu s rodičmi emigroval do USA, kde počas bojov v druhej svetovej vojne zahynul. Návštevníkom má preto múzeum pripomenúť obete padlých vojakov, ale aj  účasť rodákov na protifašistickom odboji.  ,,Chceme zaujať iným štýlom ako bežné múzeá. Ponúkame nielen pohľad na vojenskú techniku, ale niektoré fragmenty si môžu turisti aj vyskúšať, chytiť do ruky a pozrieť si ich zblízka,“ prezradil Branislav Ilkovič, u ktorého sa myšlienka na takúto expozíciu zrodila pred niekoľkými rokmi. ,,Venoval som sa zberateľstvu starých zbraní. Neskôr mi ľudia veci aj darovali, a tak som si povedal, že by bolo zaujímavé urobiť z nich výstavu pre verejnosť,“ dodal B. Ilkovič.


Jedinečný zákop V areáli sa nachádza niekoľko desiatok historických kúskov nielen z vlastného zbierkového fondu majiteľa, ale aj vyradené stroje z armády či exponáty zapožičané Vojenským historickým ústavom. Vidieť tak môžete obrnené vozidlá, zbrane, pancierové autá s protilietadlovým kanónom či dokonca vojenskú stíhačku MIG 21. ,,Je to pre nás veľkým úspechom, že sa nám podarilo dostať do našej expozície túto stíhačku, pretože nikde v okolí sa nenachádza vojenské letisko,“ uviedol B. Ilkovič, ktorý podotkol, že veľmi náročný bol jej presun, pretože bolo nutné stroj rozobrať a znovu poskladať. Na otvorení expozície bol prítomný aj Marián Saloň, štátny tajomník ministerstva vnútra. ,,Myslím si, že už keď niekto zavíta na hrad, tak túto expozíciu, ktorá má najmä mladej generácií pripomínať, že pokoj a mier nie sú samozrejmosťou, navštívi.“


Hradný kopec sa tak stáva pre turistov ešte viac atraktívnejší, navyše, expozícia sa má ešte rozšíriť.  Jej autor plánuje v priestoroch objektu vybudovať dom pre vojenských veteránov, prednáškovú miestnosť pre školy či reštaurátorskú dielňu. Zatraktívniť tento areál majú už počas leta aj stredoveké tábory, pričom jeden z turnusov bude airsoftový. Výška vstupného do expozície počas sezóny bude 3  € (dospelí) a 2 € (deti) a uvažuje sa aj o spoločnej vstupenke do všetkých hradných objektov. Náklady na celý veľkolepý areál putovali len z vrecka majiteľa expozície, ktorý si zobral aj úver. Mesto sa podieľalo na projekte nefinančne, prenájmom pozemku.


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 23 (12. 6. 2018)    


bottom of page