top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Čo písal Ján Kubašek v roku 1948 v Amerike?

Updated: Jul 6, 2020



Ján Kubašek 1

Do redakcie sme dostali materiál, ktorý zverejnil Ján Kubašek ako dopisovateľ v časopise SVOJINA, ročník II, číslo 1 – 2 v roku 1948. Je to článok 50 ročné jubileum slovenskej farnosti v Amerike. Poslal nám ho Viliam Kocún, ktorý sa inšpiroval materiálom o tomto významnom rodákovi zo Starej Ľubovne od Štefana Dlugolinského v ĽN č. 40, aj so zaujímavými, novými informáciami.

IMG_2279

„Moja stará mama Mária Kocúnová, rodená Kubašek bola sesternicou reverenda Jána Kubašeka. Bola jediným dieťaťom Michala  Kubašeka (nar. 24. septembra 1864) a Anny Kubašekovej, rodenej Rura,“ pripomenul nám V. Kocún z Popradu. Dozvedeli sme sa aj, že Michal Kubašek (nar. 24. septembra 1864) bol strýko rev. Jána Kubaška. I to, že rodičia Michala Kubašeka, a teda starí rodičia rev. Jána Kubašeka, sa volali  Joanes Kubassek a Mária Kubassek, rod. Tatar. „Na starom cintoríne v Starej Ľubovni je zachovaný hrob starej matky rev. Jána Kubašeka  – Márie Kubassek, Tatar, jeho strýka a tety – Michala a Anny, rodenej Rura, ako aj hrob jeho sesternice a mojej starej mamy Márie Kocúnovej, rod. Kubašeková,“ informoval nás náš zdroj. Ale aj o ďalších zaujímavých súvislostiach. A čo je podstatné, poslal nám článok, ktorý písal rev. Ján Kubašek v roku 1948 k 50. výročiu slovenskej farnosti v Amerike.


Prečítajte si ho v ĽN č. 42, ktoré bude v predaji do 19. novembra 2018.


—-––––––––––––––––––———————————


Vzhľadom k tomu, že publikovanie celých článkov negatívne ovplyvňuje predajnosť Ľubovnianskych novín, od septembra 2018 uverejňujeme na www.lms.sk, okrem plných článkov z predchádzajúceho čísla aj skrátené materiály, upútavky a fotogalérie z reportážnych výjazdov.   Čerstvé informácie nájdete vždy v aktuálnom čísle ĽN. Nezabudnite si ho preto kúpiť, stojí iba 35 centov. Podporíte tak predajnosť, ktorá je v týchto neľahkých časoch priam rozhodujúca.

bottom of page