top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Čerešňovú aleju na Mierovej v Starej Ľubovni vysadili pred 50 rokmi

Updated: May 31, 2021

Každú jar prinesú príjemné pocity do Starej Ľubovne japonské čerešne známe pod názvom Sakura. Pastvou pre oči je po rozkvitnutí čerešňová aleja na Mierovej ulici. Málokto vie, že tento národný japonský symbol jari bol vysadený u nás presne pred 50-timi rokmi.


A to po ukončení výstavby prvých panelových domov blokov A – D na sídlisku Západ I. v rámci sadových úprav, ktoré v tom čase prevádzal Hospodársky kombinát záhradnícky z Prešova.


Po čate stavbárov čata záhradníkov

„Ľudovo sme ich nazývali záhradkári. Boli realizátormi všetkých sadových úprav na celom sídlisku Západ, v centre sídliska, tiež na sídlisku Východ a sadili okolo všetkých škôl a škôlok i sídliskách. Tiež v rámci občianskej vybavenosti Družby a plavárne, domova dôchodcov, zdravotného strediska a okolo celej sústavy prístupových chodníkov a ulíc na sídliskách,“ pripomenul nám, ako sa k nám Sakury dostali, Michal Lešiga, kedysi stavbyvedúci a vedúci strediska, ktoré pred vyše polstoročím zažilo najmasívnejšiu bytovú výstavbu, aká sa zrejme už nikdy nezopakuje. Ako dodal, ako vyrastali bytovky, tak tu prichádzali aj čaty „záhradníkov“, ktorí priestor okolo nich skrášlili.


V čase stavebného boomu

Pripomenieme, že najväčší stavebný boom, kedy rástli bytovky ako huby po daždi, bol v rokoch 1971 – 1980, kedy sa postavilo 36 panelákov. „Stavalo sa nepretržite, aj v zlých a daždivých podmienkach a prakticky na zelenej lúke vyrástlo sídlisko, v bytovkách ktorého dnes žije už tretia generácia,“ dodal M. Lešiga, ktorý si vie takmer pri každej zo stavieb týchto rokov vybaviť detaily.



Pribúdali bytovky i občianska vybavenosť a zeleň

Do roku 1970 bolo postavených 21 bytoviek

1971 – 1980: 36 bytoviek

1981 – 1990: 27 bytoviek

1991 – 2000: 5 bytoviek


Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 20 (26, máj 2021)


bottom of page