top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Úspechy Staroľubovňanov

Sofia je nádejnou speváčkou, Filip sa aktívne venuje svojej láske k akordeónu a Ján neurobí krok bez svojho fotoaparátu. Mladí, talentovaní a úspešní Staroľubovňania majú jedno spoločné, lásku k umeniu prinášajúcu krásu, radosť a energiu do života.


Sofia Gontkovičová

Som zo Starej Ľubovne a študujem na Gymnáziu Terézie Vansovej. Najväčšou záľubou je pre mňa spev, ale taktiež hrám na klavíri či rada čítam knihy. Mojou úplne prvou súťažou v speve populárnej piesne bola Krištáľová váza, ktorá sa konala v októbri v Prievidzi. Bola rozdelená na tri časti. Najprv som sa zúčastnila konkurzu, kde z 13 súťažiacich vybrala odborná porota 8 finalistov. Spievala som dve piesne s hudobným podkladom. Ďalšia časť pozostávala z nácviku s profesionálnymi hudobníkmi - s klaviristom a kapelou, keďže vo finále nás doprevádzali v oboch piesňach naživo. Posledná časť bol už samotný finálový večer, kde sa mi podarilo vyhrať 1. miesto. Bola to pre mňa obrovská radosť, lebo spolu s pani učiteľkou Marcelou Petriľákovou som dôsledne pracovala na obidvoch pesničkách, na ich celkovom prevedení a správnej emócii pri spievaní. Celý večer som si neskutočne užila a mám z toho nezabudnuteľný zážitok. 10. novembra som si opäť zaspievala v Prievidzi, a to na súťaži Jesienka. Konkurencia bola veľká, v mojej kategórii spievalo približne 30 súťažiacich. Nakoniec som si domov priniesla zlaté pásmo. Každé ocenenie ma veľmi poteší a nebolo tomu inak ani teraz. Aktuálne sa pripravujem na celosvetovú súťaž v speve populárnej piesne Euro Pop Contest Berliner Perle, ktorá sa uskutoční koncom novembra priamo v Berlíne.


Filip Jozefik

Pochádzam z Plavnice a momentálne navštevujem 8-ročné gymnázium v Starej Ľubovni. Vo voľnom čase ktorého ale nemám až tak veľa, sa rád venujem stolnému tenisu a ľudovým tancom. Zo všetkého najviac ma ale baví akordeón, aj keď sú obdobia kedy sa mi vôbec nechce cvičiť, no vtedy príde na rad moja učiteľka a tiež rodičia, ktorí ma vždy podporia. Za posledné dva mesiace som sa zúčastnil na dvoch súťažiach. Na online súťaži Amadeus International v Salzburgu som vyhral striebro a na Medzinárodných akordeónových dňoch v Prahe som skončil ako prvý v striebornom pásme. V mojej kategórii bolo trinásť účastníkov. Nemal som veľké očakávania, no nakoniec to bolo pre mňa povzbudzujúce, najmä preto, lebo do zlatého pásma mi chýbalo iba 0,16 bodu. Denne som cvičil 2 hodiny a na súťaže sa pripravujem neprestajne počas celého školského roka. Určite by som chcel na sebe popracovať aby som získal zlaté pásmo. Za všetky svoje úspechy ďakujem rodičom a pani učiteľke Dane Ščasnej, ktorá ma na každú súťaž pripravuje.


Ján Saloň

Pochádzam z Jarabiny, obce, kde sa vlastne začala moja fotografická kariéra. Učarovala mi naša okolitá príroda, ktorú rád fotím dodnes. Keďže moja práca je aj moje hobby, tak vo voľnom čase chodievam za zverou, je to taká moja forma psychohygieny. Veľakrát prídem domov bez jedného záberu, ale zato oddýchnutý a plný energie. Do fotosúťaží sa často nezapájam, nie kvôli tomu, že nemám fotky, ale nestíham ich sledovať a keď si aj nejakú súťaž všimnem, je už po uzávierke. Ako každý rok, tak aj tento sa konala fotosúťaž známa pod názvom Choď a foť. Prihlásených bolo 127 autorov, ktorí spolu poslali 548 fotografií. Mne sa podarilo vyhrať jedno prvé a dve tretie miesta v troch kategóriách. Prvé miesto v kategórii KULTÚRA A TRADÍCIE, zvyšné umiestnenia na tému PRÍRODA a ČLOVEK A KRAJ. Bol som veľmi milo prekvapený, nakoplo ma to a zároveň som sa utvrdil v tom, že asi naozaj niečo robím dobre, ľudom sa moja tvorba páči a to pre mňa znamená najviac. Mojím plánom do budúcna nechávam voľný priebeh. Mám konečne vlastný fotoateliér, kde sa môžem realizovať a skúšať nové veci. Možno budú nejaké workshopy pre začiatočníkov, láka ma aj videoprodukcia a veru, posnažím sa viac zapájať do fotosúťaží.


Jana Blašková

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 43 (16. november 2022)

bottom of page