top of page
  • Mário Veverka

Zápisy priniesli riaditeľom viaceré prekvapenia

Updated: Jul 8, 2020


DSC_0943

Určite s napätím sledovali zápis do 1. ročníkov ZŠ ich riaditelia. Počet zapísaných žiakov je totiž dôležitý nielen pre budúci vývoj ich škôl, ale jasne tiež naznačí, koľko tried v septembri otvoria.


Brány staroľubovnianskych „zéešiek“ prekročilo napokon 224 predškolákov, čo je o 28 viac než vlani. Najväčšie percento z nich pritom, ako tradične, nasmerovalo svoje kroky do centra sídliska Západ. „Na plnenie povinnej školskej dochádzky pre rok 2018/19 sa k nám prišlo zapísať 90 detí, pričom dvanásť bolo z okolitých obcí,“ uviedla riaditeľka ZŠ na Komenského ul. Alžbeta Chamillová. Ako podotkla, hoci sa u nich predpokladá 11 odkladov, po troch rokoch opäť otvoria 4 triedy prvého ročníka. „Z čoho máme obrovskú radosť a ďakujeme všetkým za dôveru!“ Úplne opačný pocit ale zavládol v škole na Levočskej ul. Na zápis totiž prišlo 41 detí, z toho deväť z obcí. Desať z nich však pôjde na vyšetrenie školskej spôsobilosti. „Je to u nás historicky najnižší počet zapísaných prvákov. Nie sme preto spokojní, určite sme čakali viac. Napriek tomu otvoríme dve, aj keď menej početné triedy,“ uviedol v piatok riaditeľ Peter Höger, ktorý tento výsledok pripísal na vrub strachu o rušenie školy ako výsledku chaotickej situácie na prelome rokov.

DSC_0951

Jednou z prváčok v ZŠ na Levočskej ul., kde otvoria dve triedy, bude i Sára Slodičáková.


REKORDNÁ CIRKEVNÁ Rovnako s dvoma – a to tak nultými, ako i prvými ročníkmi rátajú v Podsadku. Podľa slov riaditeľky školy Slavomíry Gribovej k nim, „na zápis prišlo 37 detí, tri ďalšie máme zatiaľ v Anglicku.“ Spokojní sú i v ďalšej zo štvorice mestských škôl – ZŠ Za vodou, kde, ako v telefonickom rozhovore uviedla Silvia Ňanková, zapísali 21 detí (s jedným odkladom). „Otvoríme tak jednu dobrú, zdravú triedu,“ dodala na margo počtu zástupkyňa školy.

DSC_0965

A na záver ešte čísla z cirkevnej „zéešky“, ktorá sa ako jediná nemá svoj „rajón“. Napriek tomu sa môže na školský rok 2018/19 tešiť. Ako totiž prezradila Monika Maníková, v budúcom školskom roku by k nim malo nastúpiť až 35 nových žiakov.„Samozrejme, budú možno i nejaké odklady, plánujeme ale opäť otvoriť dve triedy I. ročníka,“ podotkla k rekordnému zápisu riaditeľka ZŠ s MŠ sv. Cyrila a Metoda.

Pochopiteľne, keďže do prvého zvonenia je ešte ďaleko, vo všetkých prípadoch ide len o predbežné čísla. Definitívne počty prvákov, ktorí zasadnú do ich lavíc, tak školy oznámia až 15. septembra.









Článok bol publikovaný v ĽN č. 14 (10. apríla 2018)


Fotogaléria:

DSC_0957
DSC_0955
DSC_0944
bottom of page