top of page
  • Writer's pictureMgr. Peter Šlosár

Zver v meste? Kto za to môže?

Updated: Jul 8, 2020


srnka

Vidieť srnku, jeleňa či diviaka bolo kedysi možné pri troche šťastia iba v lese, alebo v zoologickej záhrade. Dnes sa čoraz častejšie stáva, že zver môžeme spozorovať na sídliskách či v blízkosti obytných zón. Aj udalosti v meste nasvedčujú tomu, že zver stráca plachosť. A môže byť pre ľudí nebezpečná.


Nielen v blízkosti hôr či na dedinách, ale čoraz častejšie aj priamo v centre väčších miest, kde je pohyb ľudí zvýšený, môžeme stretnúť divožijúce zvieratá. Dôvodov môže byť viacero, no podľa predsedu Poľovníckeho spolku Osli Ladislava Bodockého, je tým najhlavnejším ľudský zásah do prirodzeného prostredia zvierat. ,,Novodobým neduhom, čím sa znehodnocuje biotop životného prostredia zvierat, je skutočnosť, že sa v lesoch protizákonne budujú prístrešky, sauny a cyklotrasy priamo stredom poľovného revíru cez rujoviská, ležoviská a rodiská mláďat,“ povedal L. Bodocký a dodal, že lesná zver je rušená v každom ročnom období. V lete sú to hubári, cyklisti či motorkári, v zime lyžiari a turisti.


PROBLÉMOM  SÚ TÚLAVÉ PSY


Srnka, ktorá sa nedávno  túlala ulicami Starej Ľubovne, je dôkazom toho, že zver do obývaných zón mesta vyháňajú ľudia nielen svojou nezodpovednou činnosťou, ale aj tým, že podceňujú chov domácich zvierat, najmä psov. ,,Hlavne z prímestskej časti Podsadek a čiastočne aj vlci, zver duria. Nemôžeme sa preto čudovať, že sa objaví blízko obydlí, kde v ojedinelých prípadoch nájde útočište a záchranu, čo súvisí i so stratou plachosti,“ uviedol L. Bodocký. Ďalším dôvodom, prečo sa do obytných zón zver sťahuje, spočíva v potrave. A to aj napriek tomu, že sa ju poľovníci snažia prikrmovať. ,,V žiadnom prípade ale neodporúčame, aby ľudia prikrmovali zver individuálne, pretože potom sa môže ľahko stať, že zver sa na dané miesto vráti vo väčšom počte,“ upozornil šéf miestnych poľovníkov. Takéto konanie môže následne prilákať aj líšku, ktorá sa v našom regióne vyskytuje čoraz častejšie. Pre ľudí predstavuje nebezpečenstvo najmä ako prenášač besnoty, pretože vtedy stráca svoju plachosť.


Ak teda už dôjde k situácii, že sa divá zver objaví vo vašom okolí, určite by ste sa ju nemali odplašiť, ale zavolať radšej políciu. ,,Po nahlásení každého takéhoto prípadu kontaktujeme príslušné poľovnícke združenie, ktoré následne podnikne potrebné opatrenia,“ uviedol zástupca náčelníka MsP František Fečko.


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 14 (9. apríla 2018)


bottom of page