top of page
  • Mário Veverka

Zbierka potravín: O 680 kíl viac než rekord

Updated: Jul 9, 2020


KILO-2

Presne päť dní – od 27. novembra do 1. decembra, sa dala v Starej Ľubovni vymeniť trvanlivá potravina za dobrý pocit v duši. A hoci počet dobročinných akcií stúpa priamo úmerne s blížiacim sa termínom Vianoc, KILO sa na nezáujem sťažovať nemohlo.


Ľudia už totiž okolo stánku pred MsÚ neprechádzali s obrátenou hlavou a na zbierku, podľa Alexandry Rusiňákovej reagovali viac než kedykoľvek predtým. „Spočiatku nosili len múku, cestoviny, cukor…, teraz je to už pestrá zmes – od čajov, cez sladkosti, po veci na varenie a pečenie. Vlastne, prinášajú nám všetko, čo by tým rodinám pomohlo cez Vianoce,“ vyzdvihla ich humánny prístup členka Mládežníckeho parlamentu. I preto tak v stánku pribúdali potraviny raketovým tempom. A to až dovtedy, kým ich hmotnosť nedosiahla 540 kg. Pod čo sa výraznou mierou podpísali aj deti z MŠ na Tatranskej ulici.


V RUKÁCH, KOŠÍKOCH I NA VOZÍKU „V tomto školskom roku sme sa zapojili do programu UNICEF – Škola priateľská k deťom a tiež Škola otvorená všetkým. Takto symbolicky sme teda chceli ukázať, že aj týmto spôsobom sa dá pomôcť. V našej škôlke totiž deti učíme pomáhať, pretože to tvorí človeka,“ vysvetlila dôvod zapojenia sa do zbierky Anna Habiňáková. Ako na margo nej dodala, aj keď sa u nich v takejto podobe konala po prvý raz, stretla sa s úžasnou odozvou. „Rodičia ju vzali skvele. Doslova každý priniesol aspoň kilo, mnohí aj oveľa viac,“ prezradila pedagogička, podľa ktorej pritom nešlo len o múku a cestoviny, „ale tiež sladkosti, detské výživy či krupice.“ Mimochodom, z tých desiatok detí, ktoré v piatok dopoludnia pricupitali pred MsÚ, ostala A. Rusiňáková prekvapená. Ako totiž podotkla, nepamätá si, že by sa im takéto niečo v minulosti prihodilo. „Bolo to od nich veľmi milé. Priniesli toho veľa a myslím si, že tento rok sa nám podarí prekonať rekord,“ nádejala sa tesne pred ukončením zbierky študentka Gymnázia T. Vansovej. A jej slová sa o pár hodín stali skutočnosťou. Ručičky váh totiž ukázali spolu 1278 kilogramov, teda o 680 viac než doterajšie maximum. Krajšie Vianoce tak bude mať, vďaka tomu, vyše tridsať sociálne slabších rodín zo Starej Ľubovne.


KILO-3

KILO, ktoré už po 9-krát inicioval mládežnícky parlament, prebiehalo aj na ZŠ a SŠ v meste. No kým odkiaľ putovali potraviny priamo do CVČ, škôlkari z Tatranskej sa ich, napriek zime, rozhodli priniesť osobne. „Deti v tomto veku potrebujú zážitkové učenie. Potrebujú všetko vidieť, cítiť, ohmatať,“ zdôvodnila ich účasť pri „zbernom“ stánku A. Habiňáková.

KILO-4

FAKTY

IX. ročník zbierky potravín KILO


Stánok na pešej zóne: 540,4 kg ZŠ Levočská: 281 kg ZŠ Komenského: 272,6 kg CGSM + ZŠ sv. CaM: 117 kg GTV: 57,2 kg Obchodná akadémia: 5,6 kg SOŠ Jarmočná: 4,2 kg Spolu: 1 278 kilogramov trvanlivých potravín


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 45 (12. december)


bottom of page