top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Začali separovať oveľa poctivejšie

Updated: Jun 30, 2020


DSC_0136

Príkladom toho, že treba začať od seba a hlavne ukázať ako sa veci dajú meniť k lepšiemu, je ostatná aktivita Jozefa Jendrichovského (na fotografii), vďaka ktorému pribudli vo vstupe do administratívnej budovy tzv. Bieleho domu kontajnery na triedený odpad a ukázalo sa, že nájomníci okamžite zareagovali. Pozitívne.


Vzorom pre ďalšie prevádzky „Zaujímajú nás moria a oceány zamorené plastovým odpadom, ale niekedy nie sme ochotní zlepšiť, možno ani začať separovať odpady v našej rodine či v zamestnaní,“ pripomenul J. Jendrichovský, ktorý sa ale v tzv. eko-problematike angažuje už dlhšie. „V dnešnej dobe máme dostatok informácií, a predsa máme problém dostať skutočne dobré riešenia do praxe, ale aj do povedomia všetkých ľudí. A k tomu presne smeruje aj môj projekt Misija – odpad, ktorý realizujeme v rámci nášho združenia Aktívny život,“ vysvetlil J. Jendtrichovský. Ako dodal, roky ho napríklad mrzelo, že v bytovom dome, kde býva, separujú len niektoré odpady a napríklad tetrapaky a plechovky končili v kontajneri na zmiešaný odpad. Preto spoločne so susedmi zakúpili ďalšie a separujú všetko, čo sa dá. „Ďalším balvanom, ktorý ma trápil, bolo separovanie vo verejných a mestských budovách v Starej Ľubovni. Vzhľadom k tomu, že máme v budove prenajatú kanceláriu od mesta, po mojej apelácii radnica umiestnila k budove kontajner na papier. A v tomto roku som sa rozhodol pomôcť samospráve a pripravil som v interiéri kontajnery, do ktorých som upevnil vrecia a začíname so spolunájomníkmi separovať všetky spracovateľné odpady, ktoré je možné zbierať. Verím, že v spolupráci s mestom sa nám podarí vytvoriť prvý funkčný systém na zbieranie a triedenie odpadov vo verejnej budove, ktorý bude vzorom aj pre ďalšie prevádzky,“ dodal J. Jendrichovský.


Či sa táto osobná angažovanosť stretla s pochopením nájomníkov i samosprávy, sa dozviete v pokračovaní článku v ĽN č. 31, ktoré budú v predaji do 2. septembra.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––


Vzhľadom k tomu, že publikovanie celých článkov negatívne ovplyvňuje predajnosť Ľubovnianskych novín, od septembra 2018 uverejňujeme na www.lms.sk, okrem plných článkov z predchádzajúceho čísla aj skrátené materiály, upútavky a fotogalérie z reportážnych výjazdov. Čerstvé informácie nájdete vždy v aktuálnom čísle ĽN.


bottom of page