top of page
  • Writer's picturePhDr. Eva Halamová

Zatočte s jarnou únavou! Dá sa to rôznymi spôsobmi

Updated: Jul 28, 2020

Upršaného a chladného počasia uplynulých dní máme už všetci dosť. A naša psychika tiež. Depresii totiž nepodliehajú ľudia len v zimnom období, duševných ochorení pribúda práve na jar.


Prvý jarný deň máme za sebou a s ním aj dobre známu jarnú únavu, ktorú sprevádza najmä vyčerpanie, nechuť čokoľvek robiť či pocit nedostatku spánku. Prepadá nás smútok a zlá nálada, o bolestiach kĺbov, chrbtice či prechladnutí ani nehovoriac. „Rôzne časopisy a reklamy nám nasilu, až agresívne, predkladajú ženské témy s tým súvisiace, núkajú nám rýchle riešenia na únavu, ktorá býva na jar u mnohých ľudí úplne normálna. Odporúčala by som, aby sa nenechali zlanáriť „zaručeným receptom“ na jarnú únavu a napríklad nemíňali peniaze na tzv. detox- prípravky, najmä keď nám v záhrade rastie čerstvá mladá žihľava na čaj. Je potrebné použiť zdravý sedliacky rozum, ktorý hovorí, že keď je človek unavený, potrebuje si oddýchnuť,“ vysvetlila psychologička Ľudmila Smoroňová. Každý z nás by si mal teda nájsť čas pre seba a aktívne oddychovať. Či už pri zaujímavej knihe, obľúbenej hudbe, alebo pri návšteve dobrého priateľa. K zlepšeniu nálady nám môže pomôcť aj dobrá masáž a minimálne 6 hodín spánku. Dôležitá je tiež strava, ktorá naštartuje imunitný systém. Odborníci odporúčajú konzumovať dostatočné množstvo bielkovín, mliečne a celozrnné výrobky, zázvor a denne vypiť 2,5 – 3 litre zeleninových a ovocných štiav, čajov a minerálnych vôd.

2570259-b6fb78

Bez pohybu to nejde!


Dôležitý je aj pohyb a pravidelné cvičenie, ktorým si zvýšime fyzickú kondíciu. „Pohyb ako taký je zaručeným liekom na smútok, zlú náladu alebo nervozitu. Z tela sa vyplavuje tzv. endorfín šťastia, a tak je najlepšou psychohygienou po ťažkom dni. Ak bude pravidelnou súčasťou našich dní, budeme krajší, zdravší a šťastnejší,“ prezradila osobná trénerka a inštruktorka skupinových cvičení Alexandra Buková. Zároveň poradila tým, ktorí sa rozhodnú pre návštevu posilňovní, aby si aspoň v začiatkoch našli vysokoškolsky vzdelaného trénera, ktorý má ukončenú potrebnú špecializáciu pre výkon tohto povolania. Zabúdať by sme nemali ani na blahodárne účinky slnečných lúčov. A dokázateľné je, že aj zeleň okolo nás, rozkvitnuté kvety, slnko a teplo vplývajú pozitívne na našu náladu. „Preto je vhodné doplniť cvičenie vo fitness centre aj aktivitou v prírode, napríklad behom či tzv. nordic walkingom. Niet nad spoločnosť pozitívnych ľudí, ktorí majú spoločný cieľ, dobrú náladu a podobné myslenie,“ dodala trénerka. Určite teda netreba depresii dovoliť, aby nás ovládla. „Ak však únava trvá dlhšie, napríklad dva či tri mesiace, alebo zásadne ovplyvňuje každodenné fungovanie človeka, je potrebné vyhľadať lekára. Telo môže v tom prípade signalizovať nejaké ochorenie,“ upozornila psychologička.

Foto: internet


bottom of page