top of page
  • Writer's pictureMgr. Peter Šlosár

Z regiónu: Skúmajú podzemie hradu

Updated: Jul 9, 2020

Hrad Plaveč v posledných štyroch rokoch vstáva z popola. Dôvodom je jeho postupná obnova, ktorá sa realizuje v rámci projektu obnovy kultúrneho dedičstva, Obnovme si svoj dom. Vďaka tomu si počas štvorročného obdobia našlo na hrade prácu už viac ako 70 ľudí, ktorí boli dlhodobo evidovaní na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny v Starej Ľubovni. V tomto roku obnovy je do prác zapojená 20-tka z nich. Aj napriek tomu, že išlo o dlhodobo nezamestnaných ľudí, robota im ide podľa koordinátora obnovy hradu Martina Sárossyho vcelku dobre. ,,Všetci, ktorí sú do projektu zapojení, pracujú na dvoch pozíciách – odborný a pomocný pracovník. Sú tu murári, lešenári, ľudia, ktorí udržiavajú areál, miešajú maltu, nosia kamene a veľa ďalších činností, ktoré bezprostredne súvisia s obnovou hradu.“


hrad1

Obnovovaná bašta je plná tajomstiev.

Robotníci sa v tomto roku venovali najmä juhovýchodnej bašte, ktorá odkryla množstvo zaujímavostí. A to aj vďaka silnému dažďu z mája 2015, ktorý síce v obci Plaveč a širokom okolí spôsobil veľké škody, na hrade ale jeden veľký úžitok. Silný nával vody takpovediac prepláchol baštu a prepadlo sa podlažie, o ktorom dovtedy nikto ani len netušil.,,Objavil sa podhľad do interiéru a zatúžili sme tento objekt odkryť a odprezentovať. Oslovili sme pamiatkárov, aby nám dovolili rozšíriť pôvodný zámer, čím by sme zachovali to, čo sa odhalilo,“dodal M. Sárossy.

Hrad tak po odkrytí tejto časti dostal prvý interiérový priestor. Pri čistení sa ale objavila štrbina a pracovníci natrafili na ďalšiu, podzemnú miestnosť bašty. Opäť sa tak začali konzultácie s Pamiatkovým úradom, aby povolil zmenu projektu a odkrytie aj tejto časti. Po súhlasnom stanovisku začali v predchádzajúcich dňoch odkrývať podzemie hradu. Nikto ani len netuší, aké vzácnosti odhalí táto, doposiaľ, nepreskúmaná časť hradu.


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 42 (21. november 2017)


bottom of page