top of page
  • Mário Veverka

Z Letnej kvapky „kvaplo“ viac než 210 litrov krvi

Updated: Jul 21, 2020


vlcsnap-2016-10-05-14h05m06s314

V priebehu týždňa by vo väčšine špitálov museli zastaviť viac ako polovicu operačných výkonov… aj takýto strach naháňajúci scenár hrozí v tom prípade, keby ľudia prestali s darovaním krvi. Aby sa tak nestalo, organizujú nemocnice, okrem národných, i lokálne kampane. Tej ľubovnianskej napríklad veľmi pomohla Letná kvapka krvi (LKK).


To, že životodarnú tekutinu treba aj počas prázdnin, svedčia i tohtoročné čísla. Len počas letných mesiacov bolo tunajším pacientom podaných 182 transfúznych jednotiek krvi, ďalších 278 jednotiek bolo dodaných iným zdravotníckym zariadeniam. „Už roky zápasíme v lete s nedostatkom krvi. To však nie je len špecifikum našej nemocnice, ale záležitosť celého Slovenska. Chceme teda pokryť to najkritickejšie obdobie, kedy je naozaj málo darcov krvi,“  vysvetlila, prečo sa už po deviaty raz rozhodli vyhlásiť LKK primárka odd. klinickej biochémie, hematológie a transfuziológie Valentína Redajová (na fotografii). A „kvapka“ sa medzi Staroľubovňanmi ujala i tento rok. Počas troch mesiacov (od 1. júna do 31. augusta) totiž krv darovalo presne 479 ľudí. Čo je síce o čosi menej než vlani, „no veľmi nás teší, že prišlo viac prvodarcov, až 41. A pevne verím, že neboli poslednýkrát, ale že budú pokračovať ďalej,“ dodala V. Redajová. Jej slová by pritom nemuseli ostať len v rovine želania. Tradícia darcovstva je totiž v okrese celkom dobrá a ľudia tu, podľa nej, chodia krv darovať nezištne. A radi. Potvrdením toho je tiež fakt, že keď ich v prípade akútneho nedostatku konkrétnej krvnej skupiny operatívne pozvú, „ochotne prídu i z práce. Stalo sa, že aj rovno zo stavby. Takže tá odozva od darcov je, sú zlatí, za čo im ďakujeme.“ A nielen slovne. Letná kvapka bola totiž, ako tradične, i súťažná a zo všetkých tých, ktorí svojím „pollitrom“ pomohli k záchrane ľudských životov, sami darcovia vyžrebovali troch. Poukaz na rekondičný pobyt tak získali Ján Kriššák z Veľkej Lesnej a Jozef Jendrichovský, ktorý rovnako ako výherca ovocných štiav od GAS Familia – Marek Hudák, pochádza z Novej Ľubovne.

Žrebovanie výhercov sa na „transfúzke“ konalo uplynulú stredu. Mimochodom, už pár dní tam čakanie pred odberom spríjemňuje darcom nový televízor.


bottom of page