top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Z 30-miliónového balíka chce 30 tisíc eur aj Stará Ľubovňa

Updated: Jul 10, 2020

Tunajší Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ) funguje už 140 rokov a v roku tohto jubilea by mohol dostať aj darček v podobe vynovenej hasičskej zbrojnice. Ministerstvo vnútra SR totiž vyčlenilo na účel výstavby a rekonštrukcií hasičských zbrojníc v rámci republiky 30 miliónov eur.

Bez názvu-1

Momentálne je hasičská zbrojnica v priestoroch kotolne K-Centrum pri starom cintoríne, ktorú vlastní Mesto a spravuje firma Slobyterm. Prístavba a tzv. vstavba by mala vyzerať asi tak, ako je to na vizualizácii. 


Každá samospráva, úspešná v projekte, by mohla z tohto balíka získať maximálne 30 tisíc eur. Uchádzať sa o ne chce aj Stará Ľubovňa. Aj kvôli tomu a hlavne termínu podania projektu do konca augusta sa stretli mestskí poslanci v čase poslaneckých prázdnin, a to 1. augusta. Projekt podporili, napokon mohli by sa ním zlepšiť podmienky pre dobrovoľných hasičov, ktorí majú momentálne administratívnu miestnosť v budove tzv. Bieleho domu a hasičskú zbrojnicu v priestoroch bývalej kotolne v centre mesta pri starom cintoríne, ktorá patrí mestskej firme Slobyterm. Radnica zvažuje rekonštrukciu objektu s prístavbou. V pláne je oprava omietky, podlahy a osadenie nových okien i garážových dverí, ktoré pomôžu zvýšiť energetickú efektívnosť prevádzky objektu hasičskej zbrojnice i celej kotolne K-Centrum. Zväčšením priestorov o tzv. vstavbu a prístavbu sa okrem nového garážového miesta pre cisternovú automobilovú striekačku umožní vybudovať aj hygienické zariadenia, šatne, školiacu miestnosť, sklad PHM a sušiarne hadíc pre dobrovoľných hasičov. Celé by to stálo okolo 50 tisíc eur, k štátnej dotácii by sa z mestskej pokladnice priložilo okolo 20 tisíc eur. „Týmto si vlastne zveľadíme vlastný majetok a zlepšia sa podmienky pre dobrovoľných hasičov,“ poznamenal primátor Ľuboš Tomko.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aj tu, na Popradskej ulici, bola kedysi hasičská zbrojnica. A to do roku 2003, kedy bola budova predaná, zbúraná a na jej mieste vyrástol polyfunkčný dom, kde sú dnes obchodné prevádzky.


Ak by aj Mesto Stará Ľubovňa získalo 30-tisícovú dotáciu, práce by sa realizovali v budúcom roku. Na túto výzvu už reflektujú mnohé samosprávy, niektoré idú aj do výstavby novej zbrojnice. Iba pripomenieme, že tunajší DHZ sídlil kedysi na Popradskej ulici, kde dnes stojí polyfunkčná budova. Po roku 2003 sa presťahoval do kancelárie v Dome kultúry a v roku 2017 do dnešných priestorov. „Oprava priestorov zbrojnice nám pomôže splniť požiadavky na hasičské zbrojnice dané Európskou úniou a zlepšiť akcieschopnosť našej jednotky,“ poznamenal k najnovšej možnosti Bohuslav Tyrpák, veliteľ DHZ v Starej Ľubovni, ktorý má dnes 36 členov.

hasici02_o

Historická snímka DHZ v Starej Ľubovni z roku 1930, z dňa krstenia hasičskej zástavy.  Hasiči sa takto zvečnili pred budovou dnešného Gymnázia T. Vansovej.


foto: archív V. Dlugolinského, vizualizácia MsÚ, archív DHZ


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 29 (22. august 2017)


bottom of page