top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

V Ľubovni narátali vyše tisíc pôrodov. Z iných okresov bolo 40 percent mamičiek!

Updated: Jan 17, 2022

Rok 2021 bol v Ľubovnianskej nemocnici úrodným. Narodilo sa v nej 1081 detí! A prvýkrát tu v roku 2022 zaplakalo dieťa presne o 1.49 h po polnoci.

Gynekologicko-pôrodnícke oddelenie v Starej Ľubovni vyhľadávajú aj mamičky z iných okresov. Tie tvorili až vyše štyridsať percent vlaňajších rodičiek. „V minulom roku sme mali v našej pôrodnici 1073 pôrodov, osemkrát sme sa tešili z dvojičiek. Z celkového počtu narodených detí bolo 523 chlapcov a 558 dievčat,“ pridal smerodajné štatistiky pre mesto i okres primár oddelenia Štefan Kožuškanič.


Potešujúcim faktom je klesajúca tendencia vykonaných sekcií. Kým ešte v roku 2018 tu vykonali 301 cisárskych rezov, o rok neskôr klesli na číslo 244 a rok na to na 239. V minulom roku ich zaznamenali 221, čo je približne 20 percent z celkového počtu pôrodov.


MÔŽU SI ZVOLIŤ PÔRODNÝ PLÁN

Pôrodný plán alebo konkrétnu predstavu o tom, ako by mal pôrod prebiehať, majú niektoré budúce mamičky premyslený už od potvrdenia tehotenstva. V tunajšej pôrodnici si ho budúce mamičky pripravujú iba sporadicky. Ide o jednoduchý zoznam, ktorý informuje pôrodníka, pôrodnú asistentku a zdravotné sestry o tom, aký priebeh pôrodu si budúca mamička želá.

„Požiadavky sú viac-menej rovnaké. Rodičky vyžadujú informovanosť o úkonoch počas pôrodu, intimitu, slobodný výber polohy, bonding, dotepanie pupočníka a objavuje sa tiež odmietanie preventívnej epiziotómie, teda nástrihu hrádze pri pôrode,“ uviedol Š. Kožuškanič a dodal, že pôrodné plány sú skôr výnimkou. Vo väčšine prípadov nenašiel takú požiadavku rodičky, ktorej by v pôrodnici nedokázali vyhovieť.

„Pôrodné plány u rodičiek sú na našom pracovisku vítané. Sme radi, keď má žena jasnú predstavu a má informácie o samotnom pôrode. Spolupráca s informovanou rodičkou je pre nás oveľa jednoduchšia ako takou, ktorá sa o pôrod nezaujíma, lebo sa všetkého bojí a čaká, že to všetko nejak prebehne,“ doplnil Š. Kožuškanič.


foto: ĽMS, archív rodiny

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 1 (12. január 2022)

bottom of page