top of page
  • Peter Rindoš

Výpovede lekárov by mali byť stiahnuté

V Ľubovnianskej nemocnici podalo ku koncu novembra výpovede 46 lekárov z celkového počtu 96. V prepočte podľa jednotlivých zariadení išlo o najvyššie percento na Slovensku. Situácia by sa po avizovanej dohode medzi Lekárskym odborovým zväzom a vládou mala stabilizovať.


Požiadavky Lekárskeho odborového zväzu (LOZ) na vládu so systémovými riešeniami v zdravotníctve, vrátane navýšenia platov, zdá sa dospeli k dohode. Viaceré zariadenia už avizovali, že výpovede lekárov budú stiahnuté. „Režim v našej nemocnici je obvyklý, prijímame pacientov,“ povedal nám v telefonáte pred uzávierkou vydania riaditeľ Ľubovnianskej nemocnice Peter Bizovský. S oficiálnymi krokmi zo strany ministerstva zdravotníctva, ako v nezávideniahodnej situácii pokračovať, v tom čase ešte nemocnica nebola oboznámená. Všetko mali v rukách najmä poslanci Národnej rady.

Nemocnica v Starej Ľubovni bola popri zariadeniach v Prešove a Poprade medzi troma v Prešovskom kraji, kde podľa P. Bizovského evidovali výpovede lekárov. V ostatných ohlásené odchody nezaznamenali. „Najhoršie je na tom práve Ľubovnianska nemocnica, ide o približne polovicu lekárov, ide hlavne o najskúsenejších a vedúcich zamestnancov,“ povedal riaditeľ ešte v čase, kedy sa LOZ s vládou stále nedohodol.

V rovnakom čase sa k situácii vyjadril aj primátor Starej Ľubovne, ktorá je 30-percentným vlastníkom zariadenia. „Je potrebné obrúsiť hrany tak, aby sa našla dohoda,“ povedal pred avizovanou dohodou Ľuboš Tomko.


Peter Rindoš, foto: ĽMS

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 45 (30. november 2022)

bottom of page