top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Výber z ĽN č. 43

Updated: Jul 21, 2020

Obyvatelia sú proti výstavbe novej bytovky Na radnicu v Starej Ľubovni putovala petícia občanov, ktorí sa v nej ohradzujú proti výstavbe nového 5-poschodového bytovému domu blízko Športovo-relaxačného centra (ŠRC) v medziblokovom priestore bytových domov. A nielen to, zástupca 436-tich podpísaných občanov prišiel výhrady petičiarov tlmočiť aj pred poslancov. 

dsc02893

Opäť sa blíži výročie „nežnej revolúcie” Už 27 rokov uplynie odo dňa, kedy tzv. nežná revolúcia navždy zmenila smerovanie československého štátu. Ako to hodnotia niektorí Staroľubovňania?  Pýtali sme sa ich v ankete.


Vieme – kto získa najprestížnejšie mestské ceny Každý rok v predvečer sviatku sv. Mikuláša sa v Starej Ľubovni udeľujú najprestížnejšie mestské ceny – Ceny mesta a Ceny primátora. Po štvrtkovom rokovaní mestských poslancov je už známe, kto z navrhovaných laureátov ich dostane.       

dsc_0315

Špecifické preteky rybárov Takmer tridsiatka rybárov od Bratislavy po Vranov sa koncom októbra stretla na II. ročníku Ľubovnianskeho pohára v plávanej. Aj keď sa počas neho museli vysporiadať so psím počasím, nik z nich 11 hodín strávených pri vode neľutoval. Dôvodom boli preteky, ktoré v takej podobe ako u nás nikde na Slovensku neexistujú.


Ako to bolo s poľnohospodárstvom u nás? V článku Stručný vývoj poľnohospodárstva v Starej Ľubovni a okolí sa dočítate o dlhej ceste, ktorú muselo prejsť poľnohospodárstvo aj v našom okrese.  Dozviete sa o rokoch, keď boli všetky políčka vzorne obrobené i o rokoch, keď  sme boli sebestační vo výrobe základných poľnohospodárskych produktov. 

s-hnojom-o-jednej-kravke_vyvoz-mastalneho-hnoja-kravskym-povozom-litmanova-60-roky-minuleho-storocia

V rubrike milovaní múzami iba 11-ročná Katka Melcherová Je iba šiestačka, ale na svojom konte má množstvo ocenení. Miluje slovenčinu a zlákal ju ojedinelý nástroj – lesný roh. Rada moderuje, hrá divadlo… Prosto, sudičky boli pri kolíske Kataríny Melcherovej z Novej Ľubovne mimoriadne štedré.


Viac sa dočítate v ĽN č. 43, ktoré sú v predaji od 15. do 22. novembra


bottom of page