top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Výber z ostatného čísla ĽN, ktoré je v predaji od 6. septembra

Updated: Jul 21, 2020

Všetky tri materské školy sú naplnené na 100 percent Časy, keď materské školy mali voľné kapacity, sú zrejme nenávratne preč. Záujem rodičov je v Starej Ľubovni taký veľký, že sú maximálne vyťažené. Radnica tak hlási väčší počet škôlkarov oproti predošlému školskému roku, o takmer dvadsiatku. A to sa ešte čísla môžu do 15. septembra meniť.

Do lavíc si sadlo vyše 200 nováčikov Prvé školské zvonenie 5. septembra dalo definitívny zbohom prázdninám. Dokopy nastúpilo do 5-tich staroľubovnianskych základných škôl 204 nováčikov. Vlani to bolo 215 prvákov a rok predtým okolo 180. Dodať treba, že tieto čísla sa ešte do 15. septembra môžu zmeniť, s veľkými rozdielmi už ale nemožno rátať. Nielen pre prváčikov školy nachystali množstvo noviniek. Rudolf Schuster v Ružbachoch Pred pár dňami zažili Kúpele Vyšné Ružbachy vzácnu návštevu z Košíc. Svojou prítomnosťou Biely dom poctil Rudolf Schuster, ktorý bol prezidentom SR v rokoch 1999 – 2004. Málokto však možno o ňom vie, že je to aj významný prozaik, dramatik a scenárista. A práve to bol dôvod, pre ktorý navštívil 23. augusta Vyšné Ružbachy. Konala sa tam totiž prezentácia najnovšej knihy jeho dlhoročného kamaráta a spolužiaka zo školských čias Františka Šťastného.

Hľadač pokladov Zomrel Hitler v Berlíne? Je Mesačná jaskyňa len mýtom alebo môže skutočne existovať, dokonca aj v našom okrese? A kam sa stratil „ôsmy div“ sveta – Jantárová komnata? Odpovede na to hľadal v rozhovore bádateľ, záhadológ a spisovateľ Milan Zacha Kučera.


Opusteným psíkom sa opäť zlepšili podmienky Počas uplynulých mesiacov urobili dobrovoľníci v tunajšej Karanténnej stanici v areáli spoločnosti Ekos poriadny kus práce. Okrem psíkov im tam cez leto pribudlo aj množstvo nových vecí. Podarilo sa im opraviť areál, vďaka sponzorom pribudol nový koterec za 250 eur, urobilo sa niekoľko akcií, kde sa mohla verejnosť zoznámiť so psíkmi z tejto stanice a vyzbierali sa hračky, jedlo a iné potrebné veci pre ne.

Lykožrút hryzie aj v našich lesoch I keď je lykožrútova kalamita trápiaca už dlhšie Tatrancov obrovská, zďaleka nie je jedinou. Malý podkôrny hmyz totiž spôsobuje vrásky lesníkom všade na Slovensku, vrátane Starej Ľubovne. I keď zďaleka nie tak, ako v TANAPE.


Cykloturisti prekonali rekord Veľkými písmenami sa do histórie zapíše nedávny celoslovenský zraz cykloturistov v Pieninách (25. – 28. augusta). Nikdy predtým naň totiž nedorazilo toľko ľudí ako teraz. Zo Žiliny, Prešova, Svidníka, Lipian, Banskej Bystrice, Zvolena a tiež z Oravy, Kysúc, Ponitria či Gemera smerovali kroky tých, ktorým učarovala kombinácia príroda + bicykel. Do Červeného Kláštora tak prúdili desiatky a desiatky cykloturistov, až kým ich počet nedosiahol šokujúce číslo.

Šimon Vislovký odolával volejbalu dlho, no… Hráva na bloku, smeči aj ako univerzal. Člen bronzového družstva na tohtoročných majstrovstvách Slovenska. Člen mládežníckej volejbalovej reprezentácie Slovenska na medzinárodnom turnaji olympijských nádejí, ktorý sa hral v auguste minulého roku v maďarskom Kesckeméte. Talent roka 2015 – Šimon Vislocký. Šimon začal s volejbalom neskôr než jeho rovesníci. Bol deviatak na základnej škole a spolužiaci, ktorí už hrávali za VKM, ho neustále lákali, aby si išiel s nimi zahrať, že sa mu to bude páčiť. Ale on stále odolával. Šimonovmu rozhodnutiu pomohla náhoda.


Futbalový gólostroj  na ľubovnianskom štadióne V 5. kole V. futbalovej ligy zavítalo pod Ľubovniansky hrad mužstvo TJ Poľana Šiba. Domáci tím odohral dobrý zápas pred týždňom v Dubinnom, keď o víťazstvo prišiel až v závere zápasu. Ľubovňania chceli potvrdiť dobrú formu aj na domácom ihrisku a ich zámer sa im dokonale vydaril. Hostí vyprevadili domov s poltuctovým prídelom.

Viac sa dočítate v Ľubovnianskych novinách č. 33.


bottom of page